Ahoj,
sešly se mi nějaký korunky za objektiv a znovu začínám pošilhávat po upgradu těla. Je mi jasný, že první co uslyším je "rozdílná kategorie, FF versus Crop, to nejde porovnat"... ale možná právě proto se nedokážu rozhodnout.
Aktuálně fotím na prastarou 20D, dneska je to už skoro muzeum, ale nikdy žádnej problém, pořád šlape jako hodinky a mám ji tzv. v prackách, prostě už víte kde má svoje slabý místa a co od ní čekat. Potud dobrý. Je ale pár věcí, který mě občas chybí
- natáčení videa!, už mě nebaví táhat na akce další krám a starat se o dvě sady akumulátorů, pásky,...
- RGB histogram, párkrát jsem zkoušel a je to příjemná pomůcka
- automatický čištění čipu, drobnost, ale v terénu při výměně skel udělá dobrou službu
7D jsem měl několikrát v ruce, sedne perfektně a dost nekriticky jsem z ní byl nadšenej, ty různý vychytávky v hledáčku se mě moc líbily (i když nevylučuju, že časem to stejně nebudu používat). Jako hlavní přednost vidím integrovaný ovladač blesků, což často používám a táhám kvůli tomu druhou 580EX. Jediná vada na kráse je fakt, že jde pořád o menší čip se vším co z toho vyplývá. Navíc cenový rozdíl na 5D není tak velký (když prodám DX Tokinu, kterou už pak nevyužiju, cca se to dorovná).
5D mě přitahuje hlavně kvůli "údajně" nesrovnatelně lepšímu výstupu, větší čip je větší čip. Míň šumu, lepší dynamika. Sport nefotím, takže kulomet fps mě nezajímá. Ovšem 5D sem neměl možnost si nějak víc osahat a papírově je přece jen už minimálně o generaci za 7D. Integrovaný blesk by mě tam taky chyběl (i když ho využívám minimálně, občas se může hodit), nedokážu třeba porovnat rychlost a spolehlivost ostření, přeci jen chybí možnost srovnání.
Fotím hlavně portrétovky, akce, street, relaxačně krajinky a rodinku. Takže primární ohnisko 50-80 (po přepočtu), proto mě ten FF láká.
Nehodlám se rozhodnout během týdne, ale co radíte?