Áno, ten na doskách je SW HW RAID, ja som ho nazval "HW" RAID, ale hovoríme o tom istom. Jediná vec v ktorej sa rozporujeme, je to že tieto "HW" RAID majú vlastný BIOS, kde sa dá konfigurovať pole (vytvoriť, zrušiť atď a môžeš ešte kontrolovať disky a pod.), tj. máš možnosť vytvoriť RAID pole priamo v tom BIOSe, nemusíš použiť a vôbec ani inštalovať aplikáciu Intel Matrix Storage, stačí mať ovládače pre pole. Vlastne ani do Windowsu nemusíš liezť. Tá aplikácie je vlastne iba SW konfiguračná aplikácia pre Windows, niečo podobné ako je Adaptec Storage Manager pri Adaptec radičoch, dá sa bez nej fungovať.
Rozdiel medzi "HW" a ozajstným HW radičom je ten, že druhá skupina používa vlastný procesor, tj. nezaťažuje CPU. Toto je výhoda, ale aktuálne pri výkone dnešných CPU už takmer nepodstatná, ďalej máš širšie viac nastavení, a podporu náročnejších polí, ako napr. RAID6. Čo sa týka manažovania, a závislosti na OS, nie je rozdiel (možno nejaké drobnosti, ale nič podstatné).

Ešte k tomu RAID1. Teoreticky máš pravdu, ale prakticky som sa už stretol s takým prípadom že po výpadku jedného disku v RAID1 sa z druhého disku nedalo nabootovať na inom radiči, lebo na začiatku disku boli zapísané nejaké dáta o RAIDe a musel som celé pole rebuildnúť. Podobná vec nastala na jednom staršom Intel radiči môjho bratranca kde mal pripojený iba jeden disk, ako single. Keď ho pripojil do iného PC, v bežnom OS nebolo vidieť dáta na disku. HW nájdený, ale žiaden diskový oddiel, jednoducho vôbec nič, takže dáta musel presúvať do iného PC po sieti.

Toto je veta ktorá nie je pravdivá (zo skúsenosti):
Pokud se rozpadne RAID1 pole o 2 discich, vysledkem je samostatny disk. Normalne citelny kdekoli. Normalne bootovatelny.
Toto je veta ktorú neviem či platí aj dnes (našťastie), ale dávno keď boli rozšírené na doskách "HW" radiče Highpoint, tak pri bootovaní mi doska evidovala problém s RIAD1 a ponúklo rebuild. Verím že keď je dnes možnosť vytvoriť pole z BIOSu, tak v prípade poruchy bude odtiaľ fungovať aj rebuild, bez toho aby si musel do OS.
Pokud chci znovu vytvorit, resp. rebuildovat pole u SW RAIDu na zakladni desce, musim nabootovat a rebuild se teprve potom spusti s pomoci nainstalovane utility (Intel matrix storage napriklad). Nehlede na to, ze treba intel dela tuhle utilitu jen a pouze pro Windows.