Přikládám okótovaný řez mnou navržené cibule. Jde o studii,asi na tom ješte budu pracovat, záleží co na to Radek. Žebra jsou silná 2,6 mm, drážka je široká 3 mm. Dovolím si doplnit trochou teorie. Pokud má dojít k přenosu energie (jakékoliv, v našem případě tepelné), je k tomu nutný rozdílný potenciál mezi zdrojem a cílem. Přenesené množství energie je závislé na rozdílu těchto potenciálů a na vodivosti soustavy, v našem případě třeba cibule. Čím chcete dosáhnou nižší teploty na CPU, tím bude menší rozdíl teplot mezi tělesem chladiče a chladícím médiem a tím pádem se sníží tepelná vodivost soustavy. Vodivost zvýšíme průřezem žeber. Pokud chcete maximální účinnost chladiče, je potřebná velká styčná plocha s chl.médiem. Pokud jsou žebra příliš tenká (jeden Nej...Nej...nejmenovaný se dokonce chtěl dostat na 1,5 mm), nevyužije se celá jeho plocha, teplo tak zkrátka "nedojde", aktivní poloha chladiče se omezí na dno drážky a určitou část žebra (závisí na jeho síle). Proto také je pata žebra u vzduchových hladičů zesílená, není to k vůli odlívání jak tady kdesi zaznělo, profily chladič jsou tažené (alespoň ty, co jsem měl v rukách). Pokud jsou žebra dostatečně silná, má smysl použít kovové víko, v opačném případě to moc účelné nebude. Já osobně jsem pro použití Cu víka, s jeho pájení nevidím problém. Základem úspěchu jsou dokonale čisté, pocínované plochy. A ještě k záležitosti Cu & Al. vodivým spojením těchto dvou materiálů vzniká galvanický článek. Dá se tím zabránit mezivrstvou jiného materiálu, tzn. například pocínovat. Pokud někdo namítne, že to u hliníku nejde, tak je na omylu.
![]()