No ať si alza dělá, co uzná za správné. Pravdu máš samozřejmě v tom, že pokud se mi to nelíbí, budu nakupovat jinde. Moc tam nenakupuji a tedy vím, že až něco budu chtít, vezmu to cestou, až kolem pojedu autem.
Spíš nechápu co je k tomu vedlo, případně proč zavedli ceny přepravy až po určité době (na vánoce to tak zcela jistě ještě nebylo). Mně se to prostě nezdá jako normální jev, u žádného jiného shopu (kamenného, e-shopu) jsem to neviděl a je mi to tedy s podivem. Podle mého názoru to bylo tak, že Alza si řekla, že se rozšíří a naláká zákazníky, inklinující spíše ke kamenným prodejnám a zavedla pobočky. Tam ale neměli sklady, protože by to bylo drahé (proč taky, mít centrální sklad je běžná praxe). K jejich podivu jim asi začlo chodit na pobočky více a více lidí (připomíná mi to hospůdku na mýtince ) a zjistili, že rozvoz zboží taky něco stojí. Ceníkově zvýšit nechtějí, to by odradili asi více lidí, tak zavedli tenhle prapodivný paušál. Přitom kdyby si spočetli (a že data mají, o tom není pochyb), kolik zboží nakupují lidi osobně, z jakých poboček, jaké množství a v kolika objednávkách, tak mohli plošně zdražit každý výrobek třeba o 0,01%, toho by si nikdo nevšiml a ve výsledku by pokryli náklady spojené s dopravou na pobočky tak, jak to dělá každý jiný prodejce (a že to tak dělá, to vím, jednu dobu jsem pracoval pro konkurenta Alzy, mám tedy základní představu).
Ano, v praxi jsou to jen výdejny zboží. Na webu zvané jako pobočky http://www.alza.cz/Publish.asp?idpm=3289 V detailu se samozřejmě píše, že zboží rozváží, o tom se nepřu. To je dle mého názoru OK, objednám zboží k doručení na jinou pobočku, kde ho nemají skladem. Dojde tam na druhý den, já si pro něj zajdu... ale že bych platil třeba ten samý poplatek u TSB (poboček mají také hodně a o dost déle než Alza), nebo u zde zmiňovaného CzC (osobně tam využívám jen centrálu, takže jinde jsem nebyl) to jsem nezažil.

Tak jak tu psal D_a_v_i_d bych mohl i já vzpomínat na začátky alzy, nakupoval jsem u nich od roku 1998 a také to tehdy bylo jiné (a když začali postupně růst a nemohli se věnovat jednotlivcům, začal sem nakupovat v CzC tehdy na budějovické v patře vily ) . Ale tomu rozumím, to je prostě jejich vývoj a růst. Možná, že se chtěla Alza růstem jen přiblížit kamenným prodejnám, ale to od začátku prostě nejsou - ty mají poboček více, vše co prodávají mají vystaveno skladem k ohmatání a ceny jsou tím pádem také dosti odlišné (Datart apod.). Prostě úměru: více poboček -> vyšší náklady -> vyšší ceny snadno obelstit nelze.