Koupen starsi Cowon D2.
Ale... jsem trochu na rozpacich, asi jsem od toho cekal vic. Par postrehu z dvouhodinoveho poslechu Nightwishu:

Porovnavam se starym iPaqem 3850 a sluchatkach AKG K271mkII. Vystupni vykon je dostatecny na obou zarizenich, obe pri vyssi hlasitosti a zvyraznenych basech nestihaji (velka impedance sluchatek). Vystup Cowonu je cistsi, iPaq ma jakoby mene detailu. Problem je, ze Cowon je az moc cistej, prehnane digitalni a zda se mi, ze ve vyskach slysim digitalni artefakty (Cowon hral z FLACu, iPaq z MP3@320kbit). iPaq ma vysky mene vyrazne, ale dostatecne, jsou krasne jemne, pri vyssich hlasitostech nerezou a neboli. Tyhle AKG sluchatka maji svou specifickou charakteristiku, na basy je potreba je vice vybudit a maji vyraznejsi pasmo kolem 200-250 Hz. Navzdory tomu ale iPaq dokaze zahrat nizsi frekvence, ktere jsou porad slyset. Cowon subjektivne konci nekde na 50Hz a niz nehraje. Zkousel jsem stelovat ruzne efekty typu BBE a Mach3Bass, ale nedostal jsem se na rozumny vystup. Equalizer byl na nule, letme doladeni moc nepomohlo. Vsechny ostatni kurvitka vypnute. iPaq ma plasticke basy, detailni, nezastrene. Celkove uplne jiny prostor, nez Cowon. Diky tomu si taky posluchac muze hudbu nalezite vychutnat a poslouchat delsi dobu v kuse.

Asi je to tim, ze Cowon zkratka hraje jinak, chce si to na nej zvyknout. Chvili si necham obe krabicky a cas ukaze.

Velkou vyhodou Cowonu je jeho rychlost a podpora 32GB SHDC karet.

Jeste zkusim ten FLAC a MP3 prohnat Sonic Visualiserem, jestli nahodou neni chyba ve zdroji. Na domaci aparature jsem si ale niceho nevsiml.