Díky moc za rady.
Nejdřív, v čem jsem dělal chybu: jsa neznalý v sítích nechal jsem tovární nastavení IP routrů v DHCP, takže R1 měl 192.168.1.1/255.255.255.0 a R2 192.168.2.1/255.255.255.0. V různých fórech jsem si z diskuzí vydedukoval, že zřejmě první 3 čísla musí být u obou stejná, nebo jiná maska, zkusil jsem to a už to jede. Asi je to taková trivialita, že to nikde nepsali
Takže teď to mám takhle: internet == r1 (ASUS s DHCP, FW, NAT bez WiFi) == r2 (Edimax s DHCP, FW, NAT a WiFi) == intranet
LAN z r1 mám propojený s WAN r2 a každému z routerů jsem přidělil jiný rozsah adres. Síť chci mít kompletně připojenou k r2 (Edimax) kvůli GLAN a 802.11n. Taky se mi hodí 2 oddělené sítě - občas u nás přespávají známí, tak jim mohu zapnout Wifi na r1, aniž by mi lezli na počítače.
Otázka zní: je to takhle v pořádku? Nezpomalují příliš internet ty dva překlady a FW? Pocitově mi teď internet na všech počítačích šlape o trochu rychleji, ale změřené to nemám. Nebo byste navrhovali lepší řešení při splnění požadavků (viz výše)? Díky.
Ještě k vašim radám:
admix: u Asusu nevím jak ho nastavit jako bridge, umím to jen u WiFi, ale ta je vypnutá.
Fox!MURDER: Edimax je novější, takže předpokládám, že bude mít i vychytanější funkce (FW...). Tak se mi zdá lepší pro řízení sítě.
Nejsou dva FW bezpečnější než jeden? A vůbec, jak je to s bezpečností - je potřeba mít zapnutý FW na počítačích? (tím FW mám na mysli firewall nikoliv firmware)