Díky moc za postřehy, dvojdrát = 2 fyzické dráty, každý má cca 0,5mm, teoreticky by to mělo mít propustnost kolem 120 Mbit/s (nejde o internet, ten to zvládá v pohodě, jde hlavně o to sdílení dat skrz NAS)

Ta nepojmenovaná krabička je datová zásuvka ve zdi, do které je přiveden ten dvojdrát, omlouvám se, zapomněl jsem to tam napsat.

Internet je od T-mobile (pokud to nějak hraje roli)

Jedná se o 1 dům (nejsou to oddělené byty)

Jinak je sice pravda, že 10 dB anténa by to asi prosvítila, ale to bych bral až jako krajní variantu, přece jen nechci, aby rodina žila v takto "zamořeném" prostředí (to je asi pokrytecké, vím, že všude kolem lítá spousta záření z družic, vysílačů apod.) a taky to obnáší koupi dalšího HW, proto bych rád využil stávajícího drátového propojení pater.

Čili jestli správně chápu Váš příspěvek v síti jen 1 router (musím použít od ISP nebo možno koupit výkonnější a hlavně rychlejší (viz můj předchozí odkaz např. na NetGear)?) + AP. Jediná otázka tedy je jak spojit router a AP pomojí toho dvojdrátu, aby si mysleli, že to je ethernetový kabel? (Problém možné kolize dat? Internet nahoru do routeru a z routeru po stejném kabelu k AP v přízemí?)

PS.: Ta vrtačka mě dostala