Moje porovnanie bolo o tom že Nikon má podobné ohniská (resp. Olympus má podobné ako predchádzajúca generácia skiel Canon/Nikon/KM). Olympus tam má IS, Nikon VR nemá. To je fakt, ale nakoľko to sklo aj vlastním, musím ti povedať že ho ani nepotrebuješ. Toto sklo je univerzálne, primárne reportážne sklo. Ak mi na ISO6400 F2.8 a 1/60s čase nestačí svetlo tak ma VR nezachráni, lebo sa skôr pohne mnou fotení objekt. Ak vyhodnotím situácie kedy som potreboval ešte nejaké to +1-2EV, tak asi 5% situácií je takých že by sa mi naozaj hodilo VR lebo som fotil nehybné veci, ale väčšinou by mi bolo k ničomu, lebo človeka časom 1/15s neodfotíš (+2EV zisk), dokonca aj pri 1/30s musí byť nehybný. Nepíšem to preto lebo chcem to sklo obhajovať, ale to VR potrebuješ a dokážeš aj reálne využiť na FX tele naozaj málokedy. Preto ani nechápem prečo Nikon montuje VR do 16-35/4.
K zoomu 90-250. Áno, 180-500 na FX je finančne aj veľkosťou peklo, ale ako so už písal, málokto potrebuje také ohniská, a keď áno, tak tam už väčšinou nie je problém kúpiť ako druhé telo D300s alebo D7000 a hneď máme z 200-400-ky 300-600.

P.s.: K tej Bigme iba toľko, že tú by som budget nahrádou pri cene 26 tisíc USD nenazval: http://www.amazon.com/Sigma-200-500m.../dp/B0013DAPNU