Pokryvam pomoci AP Mikrotik (starsi RB133 a novejsi RB433) budovu o 2x 6 pater + 2p spojovaci. Nyni to mam resene tak, ze v jedne budove s vetsi koncentraci uzivatelu jsou 3 APcka a v druhe 2, pro vykryti dalsich casti jsou dalsi 2 APcka (a mam koupene a pripravene jeste 3 RB433). Na kazde budove jsou ty 3 a 2 APcka dana do WDS bridge - tak, ze maji WDS mezi sebou a pak na jedno, ktere ma konektivitu do eth. Na tom AP je pak bridge, ktery obsahuje ty WDS linky, WLAN a eth iface, kterym je to pripojene do NATovaciho routeru do internetu. Takze APcka jsou udelana jako AP bridge a na kazdem baraku jsou ve WDS - tj. jeden kanal.
Sit se nam zvetsuje a prichazeji dalsi uzivatele. Pokud jsem si na NATovacim routeru odchytil trafic, tak velkou cast dela ARP a dalsi broadcast balast.
WDS jsem nastavoval kvuli lepsimu roamovani klientu, protoze pokud jsou na ruznych kanalech atd . (stejne SSID), tak nejakou dobu trva nova autentifikace (PEAP+MSCHAPv2->freeradius proxy->PDC), DHCP pri odpojeni/pripojeni apod.
Takze jsem premyslel, ze ty WDS bridge posiaji vsechno vsude - cimz zmensuji efektifni rychlosti tech APcek (a zvetsuji kolizni domenu). Samozrejme tam take lita spousta DHCP, ARP, .... broadcastu, ktere lezou po cele siti.
Tim padem jsem premyslel minimale nad zasubnetovanim (napr.) jednotlivych pater a ze APcka nebudou fungovat jako bridge, ale jako routery (DHCP relay atd.) Muj odhad je, ze s rekonfiguraci anten dokazeme patro pokryt se 2 AP. Tzn. jedna subneta by byla na 2 AP na patro, ktere by byly na jednom kanale/SSID a spojene WDS bridgem.
Nenavrhnul by nekdo nejakou lepsi topologii, aby byl pohyb uzivatelu co nejvice transparetni a vykon APcek a site se maximalizoval? Ten roaming bych i ozelel, vetsinou uzivatele sedi na miste a internetuji...