Stránka 1 z 2 12 PosledníPoslední
Výsledky 1 až 25 z 30

Téma: Sitovy disk pristupny z intenetu jake porty + jak namapovat HDD pod 2 IP?

Standardní Sitovy disk pristupny z intenetu jake porty + jak namapovat HDD pod 2 IP?

Hezky den,
    sam poradne nevim jak to nazvat, ale mam doma lokalni sit, kde mam NAS na 192.168.2.2 a sitove disky pripojene na tuhle IP, ale chtel bych naforwardovat porty z routeru, kde je verejna na ten NAS, to snad pujde.

1) pod jakymi porty funguje windosovskej sitovej disk? Tedy ktere mam naforwardovat?

2) Horsi problem bude, ale jak udelat abych nemusel pokazdy premapovavat disky, jenz hledaji na 192.168.2.2 NAS, ale ja jsem mimo domaci lokalni sit, takze maji hledat na me verejne IP XXX.YYY....? Nemam zadne sve DNS abych si udelal alias, udelat alias do hosts v win, asi nepomuze, ten bere jen jednu IP, ne?
    - jeste shrnu "nenaleznu-li sitovej disk W: na 192.... hledej na IP XXX.ZZZ...."

Tak asi takhle Diky moc za rady!

Senior Member Avatar uživatele Peca-on-line
    Věk
    38
    Vliv
    312

Standardní Re: Sitovy disk pristupny z intenetu jake porty + jak namapovat HDD pod 2 IP?

Pouštět win sdílení do internetu je zhovadilost a sebevražda, nejjednodušší řešení pro tebe je imho rozjet na routeru VPN server a připojovat se do tý sítě přes to.
    Děkovat mi kromě karmy můžete také v BTC: 1JVRVYsWRYFb9AajzoHRVnmqjgpBjYmykr

Standardní Re: Sitovy disk pristupny z intenetu jake porty + jak namapovat HDD pod 2 IP?

ok, to zni dobre ... VPN rozjet muzu, jen se na to musim podivat neb tomu nerozumim jak to vytvorit diky za nakopnuti

ad 1) na win sdileni by ti mel stacit port 445.
    ad 2) nejjednodussi by to bylo asi skrz vpn (na nekery linux-based nasy by mohla jit nainstalit openvpn - s tou se asi nejsnaze leze skrz NAT). nebo skriptik, co ti na kliknuti vymeni hosts. nebo nejakej chytrejsi firewall (wipfw by moh umet, ale nevim, jestli to jeste vyviji), kde jde rucne poradne nastavit NAT (mozna to pujde i v nastaveni win natu, ale to bych to musel prozkoumat) ... a nebo to widle nejak umi, ale to netusim jak ...
    Hrrrr, will you stop using people as human driven search engines? Google.com has all the answers you need.

mam wifi-router, kde mam zalozku:
    VPN Setup - Enable IPSEC VPN + Enable NAT Traversal
    vkladat mohu: "Name Active Local Address Remote Address Remote Gateway Status"
    Je to k necemu a mam studovat dal, nebo jdu slepou cestou? dik

Senior Member Avatar uživatele HollyG
    Věk
    39
    Vliv
    285

Ja mam dynamickou IP s pomoci dyndns.com a z vnitrni site to funguje taky (router s DD-WRT kde je to povolene).
    CIFS otevirat do internetu opravdu ne, tohle je spise pro FTP.
    Na to VPN, zalezi co mas k dispozici, ja to mam prave v routeru kde je nahrany DD-WRT. Ta polozka v tvem routeru kdo vi, ale mohlo by byt, jen jestli to neni jen klient...
    Lidi o mně říkají, že jsem flegmatik. Mně je to ale jedno!
    I'm not arrogant...I'm just better than you!

Jsem z toho fakt jelen, hledal jsem o VPN hodne, ale nikde jsem moc nic pekneho nenasel. Takze to znova shrnu mam v Wifi Routeru VPN na IPSEC, coz jak jsem se dozvedel je skvela vec, ale temer nikdo v tom neumi Dale je k routeru pripojeny Zyxel NAS, tedy vlastne si tam nemuzu nic doistalovat jako treba nejakyho kleinta ci neco, je tam normalni samba proste.

1) Zeptam se proc je to takova zhovadelost forwardovat porty na lokal disk? FOX pise ze to bezi na 1 portu, to mi neprijde, ze je to tak spatny + tam pak je overeni pres Win, tak v tom je ten problem? Jsou ty Win opravdu tak derave?

2) Nejsem si jisty zda na tom routeru mam VPN server ci jen klient, takze se radsi ptam at tu neresime neco co vubec vlastne udelat nemohu, tedy prikladam screen at si taky lepe rozumime, kdyz budete davat radu:

3) V zasade opravdu potrebuji jen namapovat sve disky automaticky na NAS, co mam doma a aby to bylo bezpecne, tedy nepotrebuji vylozene pristup do lokalni site v obecne rovine, to si forwardnu urcite porty na VNC ci co budu potrebovat.

4) Neb kdybych to mel jako VPN tak pokud to dobre chapu, tak se pripojim kompletne do lokalni site z dalky, ne? Coz nechci, nepotrebuji brouzdat po internetu skrz tu moji lokalni sit, ja potrebuji jen disky, ostatni at bezi jako normalne.

Ma nekdo tedy nejake konretni rady jak to resit, je VPN dobry napad, ci co proti Win sdileni? Budu rad za kazdy odkaz nasel jsem vesrkze uz jen reseni konkretnich VPN problemu ci nastaveni VPN v Win. Mockrat DIKY!

btw1 reFOX, skriptik je dobrej napad, dik!
    btw2, drive jsem delal nejake tunely pres ssh, coz uz je dlouha doba, ale letmo mi to ted pripomina

Citace Původně odeslal HollyG Zobrazit příspěvek
    Ja mam dynamickou IP s pomoci dyndns.com a z vnitrni site to funguje taky (router s DD-WRT kde je to povolene).
    jenze to znamena, ze i kdyz jsi na lokale, musi data projit skrz router. (pokud jsem to spravne pochopil)
    CIFS otevirat do internetu opravdu ne, tohle je spise pro FTP.
    Samba (opensource implementace CIFS), kterou ten NAS nejspis pouziva, zase tak strasne derava neni. Nedelal bych z toho extremni vedu. Ale je pravda ze VPN tohle resi nejlip.

Skodik: co to je za router? radsi se podivam do manualu, nez tady z tebe tahat 20 screenshotu

ad. vpn - zalezi jak si to nastavis - muze to bejt bud pristup do lokalni site, nebo na internet ... je to jen o routovaci tabulce ...

btw. vidim, ze tam mas WAN IP 192.168.1.15 - mas pred tim jeste nejakej router, kterej muzes administrovat?
    Hrrrr, will you stop using people as human driven search engines? Google.com has all the answers you need.

No me je to trapny tady nekoho zadat jakoze "reknete co kam napsat" to zas ne, ale pravda, ze nemam od ceho se moc odrazit.

Citace Původně odeslal HollyG Zobrazit příspěvek
    Tohle taky moc nechapu, mas dynamickou verejnou IP a na te ti primo bezi ten CIFS, ano? A k te pres dyndns dodavas nejaky alias. No to pak je pohoda, to je jedno zda jsi na localu ci venku, ale ja mam statickou IP na routeru, kde nebezi CIFS, ten bezi az na nasu, kterej uz je proste plne za natem a ma jen vnitrni IP, ne vnejsi i vnistrni jako router s NATem. To je ten hacek.

Citace Původně odeslal Fox!MURDER Zobrazit příspěvek
    Skodik: co to je za router? radsi se podivam do manualu, nez tady z tebe tahat 20 screenshotu
    btw. vidim, ze tam mas WAN IP 192.168.1.15 - mas pred tim jeste nejakej router, kterej muzes administrovat?
    Typ wifi routeru ZCOMAX WA-2204A (manual zde: http://www.zcomax.cz/FileDown.aspx?Manual=650 - strana 40 o VPN)

K strukture site, ja mam doma lokalni sit 192.168.2.X, kde na 1 je router na 2 je nas a zbytek DHCP klienti, do WAN intenetu jsem pres 192.168.1.15, na kterou je u ISP smerovane vse z me verejen XXX.YYY.ZZZ.AAA, takze vlastne kdybych neznal tu verejnou vypadato jako kdybych byl normalne na neverejne.

Ono by bylo cele hezky kdybych mohl portforwardovat jen za podminky pristupu z urcite IP, coz bohuzel nejde na routeru je FW, ale slouzi k omezovani pristupu na urcite IP a jeste bez rozliseni portu :/ Ani NAS nema v sobe FW.

No diky moc za vse!

se obavam, ze to umi fungovat jen jako klient proti statickymu serveru tim si moc nepomuzes.

a ani jedno ze zarizeni co mas, se nezda, ze by melo nejakej open firmware, takze to taky pada. ssh tunel by byl relativne dobrej napad (i kdyz ne zrovna idealni), ale ten se obavam, taky ani na jednom nerozchodis ...

No on ten muj Zyxel NSA210 se da i trochu upravit, pres USB se da dostat do toho linuxu co v tom je, pak naistalovat ssh a neco doistalovat, ale problem je, ze pri restartu se to vraci do puvodniho nastaveni mam pocit a ja to NSA mam nastavene at se od 1-6h vypina.

Dale cele tohle mam hlavne na synchroznizaci nekolika slozek pres GoodSync, jako zalohu. Ale ten umi i FTP, takze si rikam, ze se vzdam Samba a pojedu to pres FTP, ovsem stale tu mam problem jak zmenit hosts podle toho kde jsem zrovna a rucne to poustet nechci, tim se ztraci ten smysl plne automaticke synchroznizace ke mne domu.

Tedy otazka se asi trochu meni jak zmenit hosts podle toho jakou mam IP ci kde jsem?

btw,jo pravda, muzu napsat nejaky batak teoreticky, ikdyz nejsem si jisty jak bych z ipconfig dostal jen udaj me IP bez balastu kolem, ale budiz. Pak ten batak poustet treba kazde 2min pres scheduler, ale to je dost silene, navic mi bude CMD nekde vyskakovat pred oblicej... to mi z toho bude hrabat zachvili

Citace Původně odeslal Skodik Zobrazit příspěvek
    No on ten muj Zyxel NSA210 se da i trochu upravit, pres USB se da dostat do toho linuxu co v tom je, pak naistalovat ssh a neco doistalovat, ale problem je, ze pri restartu se to vraci do puvodniho nastaveni mam pocit a ja to NSA mam nastavene at se od 1-6h vypina.

Dale cele tohle mam hlavne na synchroznizaci nekolika slozek pres GoodSync, jako zalohu. Ale ten umi i FTP, takze si rikam, ze se vzdam Samba a pojedu to pres FTP, ovsem stale tu mam problem jak zmenit hosts podle toho kde jsem zrovna a rucne to poustet nechci, tim se ztraci ten smysl plne automaticke synchroznizace ke mne domu.

Tedy otazka se asi trochu meni jak zmenit hosts podle toho jakou mam IP ci kde jsem?

btw,jo pravda, muzu napsat nejaky batak teoreticky, ikdyz nejsem si jisty jak bych z ipconfig dostal jen udaj me IP bez balastu kolem, ale budiz. Pak ten batak poustet treba kazde 2min pres scheduler, ale to je dost silene, navic mi bude CMD nekde vyskakovat pred oblicej... to mi z toho bude hrabat zachvili
    nemusis ho poustet kazdy dve minuty. muzes jen rucne pri zmene pripojeni... nepredpokladam, ze by ses odpojoval a pripojoval k LANce 10krat do hodiny. poresit by to slo napr. skrz http://gnuwin32.sourceforge.net/packages/grep.htm
    a batak ze scheduleru tusim jde pustit i bez konzole ...

potencialni vec k experimentovani - http://zyxel.nas-central.org/wiki/FFP-stick - jen bych asi napred vyndal disk(y)

Ja vim, ale to by me naprosto jeblo a zas bych to prestal delat tu synchronizaci pravidelne a byl by pru...

Ja jsem ted zkousel psat svemu ISP, mam ted takoveho lokalniho typka vypada to, ze s nim je rec, tak by s tim neco mohl udelat. Neb ja si ted protuneloval router na NAS, tedy po IP routeru je NAS a ip routeru by mela byt verejna a zaroven privatni, jenze jak jsem psal od ISP mam na routeru jinou privatni IP, na kterou se nekde u nej presouva vse co je na me verejne. Coz je OK, ale bohuzel kdyz si zkusim neco kopirovat na tu svoji verejnou, ktera je kdesi, tak mam rychlost jako do internetu a nikoliv jako tady po localu, potreboval bych aby se ta IP chovala co nejvic jako soucast me infrastruktury.

I kdyz ono to mozna nebylo limitaci me koupene rychlosti do "internetu", ale spise wifi, pres kterou jsem napojen, ktera je zaroven prave tou nejvyssi rychlosti co mam do internetu, tedy pokud se nepletu, tak ty data z me privatni IP sly jemu na branu, nekam buh vi kam a zpet zase ke me domu na router a do NAS, hm?

No ISP s tim taky nic neudela, takze jedine ten scriptik no, co nadelam.

Jeste otazka, co si myslite o moznosti pristupu na router z venku, tedy ponechani weboveho rozhrani pristupneho z venku s silnym heslem a uziv. jmeno != admin, hm?¨
    Je to jasne, ze me nekdo casem dostane? Ci fakt jen na nejaky profik? Rikam si, ze to AP asi by nemelo byt derave + tak silne kombo, aby bylo nemozne na brutal force.

Jeste otazka, co si myslite o moznosti pristupu na router z venku, tedy ponechani weboveho rozhrani pristupneho z venku s silnym heslem a uziv. jmeno != admin, hm?¨
    Je to jasne, ze me nekdo casem dostane? Ci fakt jen na nejaky profik? Rikam si, ze to AP asi by nemelo byt derave + tak silne kombo, aby bylo nemozne na brutal force.
    a ceho tim chces dosahnout?

jinak ja bych volil to FFP ...

No ja jsem doma tak pulcasu a pul v Praze a vytvaret forwardovani na vse co bych nekdy potreboval je jeste horsi snad asi, tak lepsi nechat si moznost otevrit port az budu potrebovat.

FFP, jojo to jsem presne zkousel, mozna se k tomu zas vratim, ale resi to jen to VPNko, no, mozna DNS, ale celkove jak rikam pri restartu mizi nastaveni, ja linux nemam uz tak zazitej, vidim v tom kupu problemu, to snad radsi ten scrip, co jsem zatracoval

No ja jsem doma tak pulcasu a pul v Praze a vytvaret forwardovani na vse co bych nekdy potreboval je jeste horsi snad asi, tak lepsi nechat si moznost otevrit port az budu potrebovat.

FFP, jojo to jsem presne zkousel, mozna se k tomu zas vratim, ale resi to jen to VPNko, no, mozna DNS, ale celkove jak rikam pri restartu mizi nastaveni, ja linux nemam uz tak zazitej, vidim v tom kupu problemu, to snad radsi ten scrip, co jsem zatracoval
    podle toho, co tam pisou ten system funguje normalne z toho usb, vcetne ukladani nastaveni ...
    a ano, resi to jen to vpnko, ktery ti obratem resi vsechno ostatni
    ale jestli na to nemas cas, nebo ho tomu nechces venovat, tak pak ten script

SKODIKU mám na tebe dotaz ohledně Zyxelu NSA210 (vlastním jej stejně jako ty) a ikdyž ve specifikaci je napsáno 1Gbit LAN síť tak když stahuju nějaká data z tohoto disku do počítače tak mi to jede 10MB/s (zjištěno přes TotalCommander) tzn že mi to jede 80Mbit/s a rozhodně to nepřekračuje 100Mbit sít (natož aby se to přibližovalo 1Gbitu).

- Můžeš prosím zjistit jaký je stav u tebe ?
    - Netušíš neměl-li jsem disk z formátovat nějak jinak než jej mám (pod ikonou disku mi to píše JBOD) čekal bych ale že když je to linux přístroj že to bude v ext2 nebo 3

A samozřejmě switch a síťovka v compu jsou v Gbitu...
    Paul Atreides
    NPE-squad.com - Clan Leader

COMP: Win7 x64 prof. | C2D E8400 3Ghz | ASUS P5B DeLuxe | Corsair 6000 MB DDR2 800MHz | ASUS GTX 560 Ti 1GB-DDR5 | SB Audigy SE 7.1 | Seagate 1000GB & 500GB (šuple WD 320GB) | Corsair 520W | 26" LG fullHD 1920x1080px 8ms
    NAS-server: Win Home Server 2011 | 1,6 Atom D525 (2 core | 4 threads) | ASrock mini-ITX | 4 GB DDR3 800MHz | Western 1TB GreenPower | Fortron 200W 80-BronzePlus | ftp, web, mumble, vpn, Servio DLNA share system, komplet PLEXI case
    NetBook: ASUS Eee1001PQ (violet) | 1,6 ATOM | 1 GB RAM | 250GB HDD | 1024x600 px LCD | baterie 7h :)
    FOTO: Olympus E-520 | 14-42 ZuikoDigital | 40-150 ZuikoDigital

ahoj,
    na netu jsou na to srovnani, ale ja osobne nevim, neb z nej stahuji pres Wifi..

ahoj,
    na netu jsou na to srovnani, ale ja osobne nevim, neb z nej stahuji pres Wifi..
    No právě že na netu jsem našel že to někomu jede 18MB/s a nekomu ani ne 10MB - stáhl jsem full HD film a kouše se mi při přehrávání přímo z NAS tak jsem jej chtěl překopírovat na PC a trvalo to právě asi hodinu kvuli tomu že to jelo ani né 100Mbit rychlostí... (myslím kopírování)
    Paul Atreides

COMP: Win7 x64 prof. | C2D E8400 3Ghz | ASUS P5B DeLuxe | Corsair 6000 MB DDR2 800MHz | ASUS GTX 560 Ti 1GB-DDR5 | SB Audigy SE 7.1 | Seagate 1000GB & 500GB (šuple WD 320GB) | Corsair 520W | 26" LG fullHD 1920x1080px 8ms
    NAS-server: Win Home Server 2011 | 1,6 Atom D525 (2 core | 4 threads) | ASrock mini-ITX | 4 GB DDR3 800MHz | Western 1TB GreenPower | Fortron 200W 80-BronzePlus | ftp, web, mumble, vpn, Servio DLNA share system, komplet PLEXI case
    NetBook: ASUS Eee1001PQ (violet) | 1,6 ATOM | 1 GB RAM | 250GB HDD | 1024x600 px LCD | baterie 7h :)

Co máš za síťovky? Ptám se proto, že některé (např. Realtek, co mám v ntb) umí ve správci zařízení měnit rychlostní režimy (vynutit komunikaci jen 100/100 na Gbitu apod.) - případně zkontroluj, jestli to máš dobře nastaveny.
    "Internet je místo, kde většina žen jsou ve skutečnosti chlapi, chlapi jsou chlapi a většina dětí jsou agenti FBI." | "Kdo chce kam, pomozme mu tam." | "Neexistují velké problémy, ale malá kladiva."

JBOD je Just a Bunch of Disks, proste setup disku; pocitam ze tam bude nejaka ext3, jedes to pres sambu? S tou jsou klasicky rychlostni problemy, neumi to treba nfs?
    Loading signature [ FAILED ]

Ty vole admixi já a linux to je pro mne furt spain village... Ale Samba jsem tam někde četl...

Síťovky na boardu jsou obě Marvell
    - na LANce běží OK
    - v rámci domácí sítě z compu na comp to jede jako na LANparty (ikdyž to jede přes jinej switch) takže to se domnívám že tam problém nebude

Spíše jak říkám nalezl jsem na webu že to někomu jede taky pomalu a někomu krapet rychleji, ale co jak proč to už tam není...
    Paul Atreides

Samba/CIFS je klasicky sdileni jako na widlich (sdilena slozka), s tim jsou klasicky vykonnostni problemy. Jestli ta krabicka umi NFS export, tak do windows je driver, kterej to umi pripojit
    Loading signature [ FAILED ]

Citace Původně odeslal admix Zobrazit příspěvek
    Samba/CIFS je klasicky sdileni jako na widlich (sdilena slozka), s tim jsou klasicky vykonnostni problemy.
    No ano standardně mám namapované adresáře právě přes win sdílení... čili CIFS
    ale jestli mohu změnit ext na NFS to netušim
    Paul Atreides

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Podobná témata

1. Rychlý sítový disk ?
    Založil globalkiller v sekci fóra Nákupní poradna
    Odpovědí: 14
    Poslední příspěvek: 10.02.2010, 20:01
  2. Ako namapovať disk z Linuxu pod Windows aby to bolo secure?
    Založil e1 v sekci fóra Operační systémy na bázi Unixu
    Odpovědí: 38
    Poslední příspěvek: 22.10.2008, 11:46
  3. Winroute vs. Active mod => jak namapovat porty???
    Založil Lisak v sekci fóra Sítě
    Odpovědí: 16
    Poslední příspěvek: 08.04.2005, 10:56
  4. Jake porty uvolnit pro Skype?
    Založil PhoB v sekci fóra Programy a problémy s nimi
    Odpovědí: 6
    Poslední příspěvek: 15.03.2005, 23:44
  5. Jaké porty využívá ICQ?
    Založil Gorak v sekci fóra Programy a problémy s nimi
    Odpovědí: 2
    Poslední příspěvek: 02.10.2003, 21:04

Pravidla přispívání