Výsledky 1 až 25 z 42

Téma: Server pro menší firmu - do 10 lidí

Threaded View

Předcházející příspěvek Předcházející příspěvek   Další příspěvek Další příspěvek

Standardní Re: Server pro menší firmu - do 10 lidí

Zabúdaš že pri výpadku značkového serveru máš rovnaké náklady, rovnaku musíš obnovovať backup, rovnako to musíš riešiť.
    Dám príklady, všetko bude pre NBD záruku:

1. odíde disk - bez výpadku v prevdázke
    Značkový server: zavoláš, vymenia ti ho vrámci NBD. Deň až víkend si bez disku, v prípade poruchy ďalšieho pri poli RAID1-5 si v piči, tj. 1 až 3 dni riziko.
    Skladačka server: nakoľko si kupovaľ disky výrazne lacnejšie máš minimálne jeden náhradný. Vymeníš ho, rebuildneš pole a pokazený disk odnesieš na reklamáciu.

2. pokazený nejaký vetrák
    ZS: v ideálnom prípade server funguje ďalej, čakáš na servisáka. V horšom prípade má server nejakú ochranu a vypne sa a si v piči.
    SS: ak to nie je vetrák na CPU alebo v zdroji funguješ ďalej. Keď máš náhradný (kľudne ho vzberieš aj z nejakého PC) tak vymeníš hneď, keď nemáš, tak kúpiš behom dňa ale si v poho, lebo stroj ide ďalej, len nebude mať 25 stupňov ale 28.

3. zdroj v hajzli
    ZS: ak nemáš redundantný, tak si v piči, sedíš a čakáš na servisáka.
    SS: ak máš bežný ATX tower, dáš tam zdroj z hocjakého PC. Ak tu je 1U, tak je to už trochu horšie, budeš musieť rýchlo kúpiť nahradný (trocha problém zohnať), a starý reklamovať potom. Po vyreklamvaní starého máš jeden náhradný kus do budúcna.

4. Odíde doska.
    ZS: 1-3 dní si offline, kým príde servisák. Ak chceš fungovať, tak musíš konfigurovať náhradné PC, obnovovať zálohu, atď.
    SS: Tiež nepríjemná situácia, musíš rýchlo zohnať rovnakú alebo podobnú dosku, prípadne PC, alebo konfigurovať náhradný stroj a obnovovať zálohu. Na druhej strane ak si šikovný, do jednej hodiny máš rozchodený nejaký virtualizovaný stroj a potom máš čas riešiť reklamáciu aj týždeň.

5. RAM
    ZS: vyberieš chybný modul, funguješ 1-3 dni na nižšom výkone, výmena servisákom.
    SS: vyberieš chybný modul, funguješ dlhšie na nižšom výkone kým vyreklamujú, ale máš možnosť tam zatiaľ dať RAM z nejakého PC atď, takže to moc nepocítiš.

6. CPU
    ZS: Na piču, pri 1CPU systéme si odstavený kým nepríde servisák.
    SS: Tiež na piču, ale máš šancu rýchlejšie zohnať náhradný procák (z iného PC, a pod.).

7. Radič
    ZS: budeš offline 1-3 dni, ale po výmene funguješ ďalej
    SS: toto je naozaj problém, náhradný radič sa zháňa ťažko. Podľa použitej značky sa s trochou štastia dostaneš k dátam a môžeš rozchodiť náhradné riešenie.

Všetko ma svoje výhody a nevýhody. Pre mňa alebo pre firmu ktorá zamestnáva niekoho na správu IT je jednoznačne finančne výhodnejšia skladačka, a čím viac serverov vlastní, tým výhodnejšie to je, lebo tým lepšia môže byť redundantnosť. Tým myslím že ak je viacero podobných serverov vo firme, tak sa kľudne môže z každej súčiastky nakúpiť náhradná. Nevýhoda ja keď tento človek v čase výpadku bude niekde mimo, napr. na dovolenke. Musí mať náhradu.
    Pre značkový server hovorí pohodlie a výhoda v tom že aj keď je ITčkár niekde mimo, stačí otvoriť serverovňu a netreba sa o nič starať. Vlastne IT-čkára ani netreba. Na druhej strane z dôvodu závislosti na dodávateľovi výpadok trvá tak dlho kým nepríde servisák. Ak odíde ťažko nahraditeĺná šúčiastka (radič), tak výhoda značkového riešenia.
    Ďalej tu máme veci okolo upgradeu. Ideálne je keď ho netreba robiť, ale úplne presne sa to naplánovať nedá, situácia sa môže hocikedy zmeniť (nečakane sa zvýši návštevnosť webu, a pod.), pribudnú ďalšie projekty, atď.
    Samozrejme sa môže kúpiť silnejší stroj hneď, ale niekedy je pôvodný zámer/projekt taký že sa nepozná jeho výsledok a vtedy ťažko čakať od manažéra aby podpísal kúpu drahého stroja na niečo čo sa možno vôbec nebude realizovať.
    Robil som v jednej veľkej telekomunikačnej firme (kde kúpiť železo za melóny naozaj nebol problém), a chodili mi cez ruky požiadavky na takéto veci - nové projekty, a za tie dva roky bol pomer realizovaných a začatých projektov asi 1:10, alebo ešte menej.

Inak čo sa týka môjho servera, prevádzkujem ho ako webserver (nie len pre vlastný web). Niekoľko webov aj normálne platí, aj mi volajú ak sa niečo deje, alebo je výpadok. Ak cez deň je výpadok viac ako 10 minút už mi zvoní telefón a prúser, ale viem že som v prípade HW poruchy schopný vec napraviť rýchlejšie ako by sa ku mňe dotrepal nejaký servisák. Napr. poruchu disku som už mal, bol to konkrétne WDC R3 750GB SATA disk. Náhradný disk som mal u seba fyzicky do 30 minút, výmena bola spravená do jednej hodiny aj s cestou. Bolo to aj trochu štastie, ale ak by som nazohnal presne ten istý typ, tak som mal doma tri Samsungy ktoré mali rovnaké parametre, takže by sa dali použiť ako náhrada.

A nakoniec: môžeš mať najlepší možný server, najlepšiu záruku a všetky náhradné diely, ak bude mať tvoj poskytovateľ poldňový výpadok (ako dnes GTS) a napriek fungujúcemu stroju si offline, alebo ak elektrárne sa rozhodnú mať celodennú odstávku a zabudnú ti to oznámiť. Osobná skúsenosť.
    Naposledy upravil e1; 26.10.2010 v 06:11.
    Intel Core i7-6700K @4.4 GHz | Noctua NH-D14 | GA-Z170-HD3 | 4x 8GB 2400 MHz CL12 DDR4 RAM | Sapphire HD 7770 GHz Edition Vapor-X | Samsung 850 EVO 250 GB SSD | Adaptec 71685 | RAID 5: 4x Samsung F2 HD154UI (1500GB, 32MB cache, 5400rpm) | RAID5: 4x WD30EFRX (WD Red 3TB) | Asus DRW-2140L1T | Dell U2515H | Seasonic X-750 | Fractal Design Define R2 black | 3x Noctua NF-P14 FLX | Noctua NF-S12B FLX | APC Smart-UPS XL 750VA
    Intel Core 2 Quad Q9300 | 2x 2GB A-DATA Vutesra 800 MHz DDR2 RAM | Adaptec 5405 | RAID1: 2x WDC R3 WD57502ABYS (750GB, 32MB cache, 7200rpm) | Fractal Design Define R3 black | APC Smart-UPS XL 750VA + APC Smart-UPS XL 24V Battery Pack
    Nikon F100 | AF 35/2 D | SB-800 | Velbon Sherpa 450n | JOBY Gorillapod SLR-Zoom | Lowepro Mini Trekker | Lowepro Orion Trekker II | Crumpler Pretty Boy 2500 (M)
    Dell Latitude D830 | Intel Core 2 Duo T7300 @2GHz, 4MB L2 cache, 800MHz FSB | Intel 965 (Santa Rosa) | 2x 1GB DDR2 RAM, 667MHz | GMA X3100 | 15,4" WSXGA+ LCD | Hitachi 120GB HDD, 7200rpm 16MB cache | Wifi 802.11 b/g/n
    Lenovo Thinkpad X200s | Intel Core 2 Duo SL9400 @1,86 GHz, 6MB L2 cache | 2x 4GB DDR3 RAM | Intel HD 4500 | 12" LED WXGA+ LCD | Intel 320 80GB SSD

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Podobná témata

1. Win 2003 server standart edition - migracia nastaveni a ine problemy
    Založil jarinko v sekci fóra Ostatní operační systémy
    Odpovědí: 11
    Poslední příspěvek: 10.03.2009, 20:20
  2. Server pro menší firmu - do 10-ti PC
    Založil Radim v sekci fóra Nákupní poradna
    Odpovědí: 68
    Poslední příspěvek: 16.06.2008, 10:53
  3. Gentoo 2005.0 Ati fglrx
    Založil ..::Ozzy::.. v sekci fóra Operační systémy na bázi Unixu
    Odpovědí: 34