No, pri 10% by to mohlo bežať ešte skoro štvrť hodinu, takže to je dosť podstatné. V poslednom čase bolo dosť veľa výpadkov a väčšina bola časovo cez jednu hodinu, tj. tá štvrť hodinka môže hrať rolu v tom či mi začne večer v podniku vyzváňať telefón že niekomu neide web, alebo to okrem mňa vôbec nikto nepostrehne a môžem kľudne dopiť svoje pivko. Kvli tomuto sa snažím čas na UPS-ke maximalizovať. Ak by mi išlo iba a korektné vypnutie, tak kúpim UPS-ku o dosť lacnejšiu.
Čo sa týka konfigurácie, má to fungovať tak že server sa vypne v prípade ak dosiahne kritické percento batéria, alebo vypočítaná výdrž v minutách bude pod kritickou hodnotou - čo nastane skôr. Nakoľko apcupsd má aj monitorovací nástroj, dokážem sledovať stav online na webe a vidím hodnoty podľa ktorých sa server má vypnúť, alebo nie. Háčik je práve v tom že hodnota RETURNCHARGE by sa nemala zohľadňovať pri vypnutí.

Čo sa týka spotreby, je mi jasné že ani merač nie je presný, ani UPS-ka, ale rozdiel 40W sa mi už zdá moc, hlavne ak ani zďaleka nedosahujem hodnoty ktoré má APC na webre.