Nejspíš tady nenajdu až tak moc fotografů, jako třeba na grafice.cz, ale jestli budete mít někdo jakoukoli radu, zkušenost, budu vám moc vděčný.
Doteď jsem fotil skoro 3 roky s pevnou Canon 50/1.8 II. Za svou cenu je to úplně supr objektiv, ale poslední dobou se to všechno tak sešlo, uvažuju o upgradu. V úvahu přicházejí asi 2 objektivy a to
- Canon 50 / 1.4 USM . . . cca 9000,-
- Sigma 50 / 1.4 EX HSM . . . cca 11900,-
na co bych rád objektiv používal:
- reportážní focení ve špatných světelných podmínkách (interiéry, koncerty), portréty
co bych rád:
- na 100% AF, manuální určitě ne
- větší rychlost osření, to mají oba 2. Ale hlavně přesné ostření (právě toho se hodně bojím u Sigmy - větší problémy s FF/BF).
- lepší kresba, přenos kontrastu na nízkých clonách. Tady vede určitě Sigma. Canon se dostává do vedení na vyšších clonách někde nad F2.8, ale světelnou padesátku mám hlavně kvůli F1.4 - 2.8, takže bod pro Sigmu
- může být i hezší bokeh, tady vede asi taky Sigma
- dobré by bylo poctivé mechanické provedení, kde by se ideálně nevysunoval přední člen (tím si nejsem jistý u Sigmy, u Canonu se myslím vysouvá)
Cenově vede o 3000,- Canon, ale kdybych měl u Sigmy zaručené spolehlivé a přesné zaostřování, určitě bych obětoval ten příplatek a šel bych do Sigmy. Jen od Sigmy mám zoom 17-70 (starší verzi bez OS) a co jsem viděl, je u něho velký rozstřel kvality, tím je Sigma známá. Toho se nejvíc bojím.. A teď babo raď