Pri testovani novej zostavy som narazil na problem v tom ze som na ramkach nemal tolko setrit... A tiez na to ze DDR2 varianty dosky by boli asi aj spolahlivejsie na chod a mali by lepsie OC.
Ramky mam Nanye 1600 9-9-9-28 1,5v, CPU je x3360 (alias xeonova verzia q9550), chipset je X48.
Default config:
FSB 400, vsetky napatia okrem CPU na defaulte, Ram na 1600mhz Frekvencia CPU 3400Mhz
K testu stability a ciastocne vykonu som pouzil LinX (tj Linpack x64).
Pri tomto nastaveni sa linpack test vykonal za 105 sekund.
Toto nastavenie ale vykazovalo nestabilitu prave kvoli RAM ktore niesu vobec vhodne k danej doske a na mnohych nastaveniach ani nefunguju spravne. Preto som alternativne nastavil delicku 333/1066 s vyslednou frekvenciou ram 1280Mhz a CAS 7-7-7-14..
FSB 400, Vsetky napatia okrem CPU na Defaulte, Ram na 1280mhz Frekvencia CPU 3400Mhz
Pouzity presne ten isty Linx bez nejakych dalich uprav systemu.
Pri tomto nastaveni sa linpack test vykonal za 99 sekund.
Povodne som si myslel ze je to statisticka chyba +-5 Percent. Problem ale bol v tom ze k testu sa pridruzil este jeden merany aspekt a to bola teplota CPU ktora bola vyssia v priemere o 6 stupnov celzia (z 62-6, tak som testy zopakoval tolko krat aby som chybu vylucil. Danym vysledkom casu tiez zodpovedali hodnoty v Gflops.
Ak to zjednodusim... Mam tu celkom spolahlivu metodu merania toho vykonu CPU ktore je zavisle na RAM. Momentalny vysledok znamena zlepsenie vykonu CPU o 5 percent v specifickom tasku., pricom mam aj nejake realne namerane cisla ktore hovoria ze nejaka mensia frekvencia a nizsia CAS je lepsia nez privysoka frekvencia s vyssimi CAS. Nasledne ocakavam ze sa tato optimalizacia prejavi aj pri kompresii videa a pouzvani komprimovacich programov. Prakticky som ale takto zvysil efektivitu spoluprace RAM a CPU.
Prepocty s CAS latenciou pri danej frekvencii ukazali ze 1600Mhz pri CAS9 trva 56 nansekund nez RAM odpovie procesoru, 1280 CAS7 trva 54 nanosekund nez ram odpovie. Tak by mohla vyzerat pricina.
Testy v 3dmarku03 potom ukazali ze vykon sa nijak dramaticky nezmenil z pohladu 3d aplikacie resp ze presuny vacsich dat medzi grafikou a pamatou spomalenie frekvencie vyrovnali rychlejsiu pracu medzi CPU a RAM. (Aneb 68000 3d markov VS 68000 3d markov)
Urcite som neobjavil ameriku - vcelku je mi jasne ze mensie CAS latencie resp nizsie response time na RAM znamenau automaticky zlepsenie vykonu, trochu ma ale prekvapilo ze k zlepseniu doslo aj za stavu ked sa frekvencia RAM znizila.
Chladim inak vzduchom - Case THERMALTAKE VK60001N2Z ELEMENTS s aktivnymi vypustmi vzduchu okolo CPU chladica - Thermolab baram s 12cm ventilatorom ale aj tak 6 stupovy rozdiel povazujem za celkom velky, ale zhruba to zodpoveda tomu kolko z plochy CPU tvori Cache.
Predbezne vysledky ukazuju ze kazda ram ma istu frekvenciu a CAS kedy je vykon CPU lepsi nez na maximalnej frekvencii a CAS ktore dovoluje a hlavnym faktorom je hlavne odozvy, ale v urcitom stave uz kratsie latencie prestanu stacit a prejavi sa to ze prenos dat trva dlhsie. Napriklad 1600 CAS7 by na 1333CAS 8 boli pomalsie, az na CAS 6 by boli rychlejsie. Otazkou je ci by to taketo ramky zvladli a ci to zvladne doska.
Hodnoty kedy mi RAMky pri istych frekvenciach a CAS funguju som si zatabulkoval a dopocital som teoreticke cakanie v nanosekundach. napriklad 1066 CAS6 tieto ramky uz nezvladaju, a 1066 CAS7 trva odozva od ram rovnako dlho ako pri 1600 CAS9 - 56ns. Ak by som sa teda rozhodol znizit ich frekvenciu za ucelom lepsich CAS problem by sa urcite dostavil v tom ze vykon by bol nizsi nez pri "default" hodnotach RAM. Nie kazda frekvencia s nizsim CAS znamena lepsie hodnoty.
Default Frekvencia + Default CAS + Default Odozva = Vykon X.
Mensia frekvencia + Mensia CAS + Default odozva = Vykon <X
Mensia frekvencia + Mensia CAS + Mensia odozva ako pri default = Potencial pre Vykon =>X
Bohuzial to nieje stopercentne.
Z tabulky tiez vyslo to ze pri danych ramkach je frekvencia 1280 a CAS 7 najidealnejsie pretoze cas na reakcie RAM je v tomto pripade najkratsi zo vsetkych co nasledne potvrdili aj merania ktore som urobil - pri ziadnej inej moznej frekvencii a CAS by sa mi tento jav zvyseneho vykonu pri LinXe urcite neprejavil.