Nakoľko robím teraz v MO a odoberáme od VO, tak môžem pridať nejaké skúsenosti.
eD'system slabá ponuka, skoro nič nie je skladom. Pár rokov dozadu som robil v ich dcérskej spoločnosti (vtedy ešte BGS), a tiež sme veľa veci odoberali. Musím povedať že sa od vtedy zhoršili. Ďalej tu máme Agem. Ja tento VO nemám rád, lebo sa tvária ako VO ale pritom kde komu predajú z ulice. Nakoľko robím pre MO, kazí nám to dosť kšefty. Ponuka tovarov dobrá, reklamácia sa vybaviť (niekedy vyhádať) dá, ale trvá to dlho, často je to cez 30 dní, čo je pre MO problémová vec. Najväčšiu zásluhu na tom má to že ich sortiment je väčšinou lacnejší, menej značkový tovar. Nakoniec tu mám Asbis, odkiaľ veľa odoberám, zatiaľ som tam mal reklamácie iba 3, z toho jedna na môj monitor. Previezol som sa tam 2x nakoľko to boli posledné kusy na sklade vrátené zo servisu a jeden bol aj tak chybný, ale nakoniec sme sa dohodli na slušnej zľave a som spokojný. Ďalšia reklamácia bola vybavená v poriadku, tretia sa teraz vybavuje a bola ochota vymeniť tovar za iný druh, takže si ich pochvaľujem. Dosť podstatné je aj to že nad 200€ (nedávno ešte nad 100€) robia v BA rozvoz tovaru zadarmo, čo je určite veľký bonus. Nakoľko odoberám veľa druhov tovaru, ceny si porovnávam vždy. Globálne platí že niektoré položky má lacnejšie Agem, niektoré Asbis, ale viac je z toho lacnejšie v Ageme. Pri položkách ako sú káble a drobnosti do pár € treba dávať pozor, niekedy je obrovský percentuálny cenový rozdiel. Ešte by som sa vyjadril k ich e-shopom. Agem je hrozný, úplne nezmyselné triedenie produktov, ba dokonca sa to ani triedením nedá nazvať, nakoľko sú napr. všetky externé disky a pod. v jednej kategórií, jednoducho nakupovať cez ich stránku vo veľkom je horor. Asbis má eshop dobre spravený, dobre sa tam nakupuje, dokonca aj popis produktov je kvalitný. Oceňujem to že píšu druh aj počty na sklade, takže sa viem zariadiť podľa toho. Niekedy treba dávať pozor na to, že majú niektoré produkty zle zakategorizované. Napr. dlho som zháňal internú PATA mechaniku v čiernej farbe. Dlho nebola žiadna, nakoniec som pri jeden typ objavil medzi SATA mechanikami, a ten bol aj skladom, lebo ho asi nikto nenašiel. eD'system je z pohľadu cin zaujímavý, na niektoré veci majú naozaj dobré ceny. Problém býva s dostupnosťou a s tým že sa mi väčšinou pre jednu položku tam neoplatí posielať auto, a radšej si priplatím niečo a Asbis mi to dovezie zadarmo.
Nakoniec pridám ešte Alzu, nakupujem tam niekedy súkromne. Reklamácie som mal zatiaľ dve, kamaratovu dosku a jeden disk. S doskou bol problém, tú neuznali, nakoľko tam bol na sockete jemne ohnutý jeden pin, čo som si nevšimol. Disk zase vybavili za dva dni. Vo štvrtok poobede som ho doniesol so S.M.A.R.T. výpisom, v pondelok ráno mi už prišla SMS že si môžem prísť pre druhý disk. Shop majú tiež najlepší, nehovoriac o automatizovanom systéme platieb na mieste, tj. nemusím ísť k obchodníkovi a nákup môžem vybaviť behom dvoch minút. Ich ceny sú trochu vyššie ako majú VO, ale na niektoré položky dokážu mať také akcie že to je pre nás ako MO horor. Ich bredajná cena je s DPH nižšia, ako môj nákup vo VO bez DPH.