Pokud si vzpomínám dobře, tak při tomto zapojení R+C je časová konstanta pro nabití jednoduše R*C.
a1) Viz. tvůj obr. LED tady poteče 200mA. Dejme tomu, že úbytek na R1 stanovíme třeba na 5V, na R2 pak zbyde 3.5V. (3.5 LED + 5 +3.5 = 12V) Potom vychází odpor R1 = 25 Ohm. R2 = 17,5 Ohm. Ale pro kapacitu 10mF vyjde časová konstanta jen 0.25 sekundy !
a2) To bych raději R2 vypustil úplně a na R1 srážel všechno napětí, tj 12 - 3.5 = 8.5V. To vyjde 42,5 Ohm. Konstanta 0.42 Sekundy. Jen pořád na odporech R1+R2 (nebo jen R1) bude výkonová ztráta 8.5V * 0.2A = 1,7W. To je dost...
a3) To raději zařadit diody po dvou do série. Pět větví po 20mA je už jen 100mA. R1 pak při napětí 12 - (2*3.5) = 5V bude 50 Ohm. To vyjde zase líp. A bude na něm už jen 0.5W tepla.
- Prodloužit interval asi jen zvětšením kapacity, což je podle mě ale celkem nevhodné řešení. Takový silnoproud, hrubá síla...
b) Spíš si říkám, jestli by nebylo lepší tam dát tranzistor a zkusit to něják takto, jako mám na obrázku. Je to ale jen takový nápad. Nevím, co by to dělalo v praxi... Kdyžtak mě někdo opravte, pokud mám něco špatně, budu rád! Jen by se to nerozsvicovalo lineárně, ale asi docela skokově... Ale i průběh nabíjení C přes R není lineární, ale logaritmický.

Odpověď s citací