Mám teraz nejaké čerstvé zážitky s WD15EARS, tak zreferujem. Tie dva disky ktoré mám som sa rozhodol nahodiť do servera na radič Adaptec 2420SA. Žiaľ, ten nemá officiálnu podporu na väčšie disky ako 1TB, ale podarilo sa mi získať od podpory Adaptecu jeden ešte nevidaný BIOS (b15617) ktorý už pridáva podporu aj pre veľkokapacitné disky.
Nainštaloval som ho, ale pro reboote a loadovaní radiča som dostal chybovú hlášku:
Controller Kernel Stopped Running
Niekoľkorát som preflashoval BIOS na staršiu aj na novšiu verziu a meditým som komunikoval aj s Adaptecom až kým som náhodou nezistil že porblém bol v tom že na jednom z diskov bola ešte jedna prázdna NTFS partícia ktorú som mimochodom vytváral tou utilitou od WD. Na druhom disku bola nejaká ext4-ka, s tou nebol žiaden problém (ak nepočítam to že som ho omylom zformátoval cez BIOS radiča namiesto druhého disku - moja nepozornosť, namontoval som ich opačne), s keď bol pripojený ten disk tak sa podarilo bez problémov bootovať. Takže problémový disk som nahodil do USB doku, a vo Windowse som na prvý jeden GB pustil v HD Tune Pro zero fill erase. Po tomto už disk bez problémov pracoval aj na tom Adaptecu.

P.s.: Musím pochváliť ich podporu, naozaj sa snažili pomôcť a keď mali pracovný čas tak odpisovali do cca. jednej hodiny.