Ahoj, tak se znovu po delší době ozývám....
tak mi do ruky přišla další deska se Socket754. Kamarád, chtěl do desky ASUS K8N4-E DELUXE lepší procesor. Původně tam měl Semprona 3300+ na 2GHz se 128kB cache paměti....
no a jelikož si dal do desky ještě slušnou grafiku ATI HD4670 s 512 MB DDR3 pamětmi, tak se mi zdál, ten CPU dost slabej na tu grafiku. Mrkli jsme na podporu procesorů u téhle desky a na stránkách:
http://support.asus.com/cpusupport/c...roduct=1&os=17
jsme nalezli krásné info o podpoře procesorů. No výběr už nebyl moc velikej. Chtěli jsme ještě o trošku vyšší tak (asi 2,2 až 2,4GHz) a hlavně větší cache paměť.... pár procesorů tam pro desktop, ale opravdu malá. Lepší procesory s takty i cache pamětí tam byli, ale v mobilní verzi pro notebooky - tak jsme to zkusili. Po týdnu serfování se mi podařilo na aukci koupit jeden procík s dopravou za 292,- Kč a to AMD Turion 64 ML37 (3700+,2.0GHz,L2:1M,Socket754). Jedná se tedy o mobilní procesor! No neberte to za tu cenu!!!
http://www.techpowerup.com/cpudb/136..._64_ML-37.html
Procesor mi přišel a začal jsem s instalací. Prvně jsem updatoval bios, jinak by mi deska tento cpu nerozpoznala. Problém byl ale ten, jak už tu bylo zmíněno, že boxované chladiče jsou příliš vysoko nad procesorem, takže by nechladili a byla by mezi cpu a chladičem 3mm mezera!!! Tak by došlo ke zničení procesoru a jeho spálení. Mobilní procesory a klasické desktopové procesory v socket754 se liší svoji výškou o 3mm. Na desktopových jsou jádra již chráněna proti poškození (krytkou nad chipem, který procoser zvětšuje právě o ty 3mm), kdežto mobilní toto nemají (mají holý čip) a žím jsou právě menší.
Původně jsem si říkal, že bych seřízl chladič po stranách a nechal tam jen čtvereček uprostřed na ten procesor, aby k sobě pěkně přilnuli...ale to by bylo dost asi nešikovný, jelikož by ten chladič nedržel dobře v kolíbce, tak jsem tak přemýšlel dál... a koukal jsem na tu kolíbku, ve které je ten chladič....kolíbku jsem vyšrouboval (2 šroubky) a všiml jsem si, že od desky je vyvýšená na takových 4 výstupcích nožičkách a ještě na místech, kde byli šroubky). Změřil jsem toto vyvýšení od samotné kolíbky a světe div se, ony ty výstupky na kolíbce byly přesně 3mm. tak jsem vzal nůž a všechny tyto nožičky uřízl a ty výstupky u těch dvou šroubků a pilníkem pěkně srovnal do roviny - tím se snížila o 3mm a kolíbka pak seděla přímo na desce...
Dále pak ještě z druhé strany základní desky je výztuha, kterou je potřeba trošku oddálit od desky než je standartně (tak jsem to udělal já a nebo by šlo možná i zkrátit o trošku asi šroubky na kolíbku) ze zadní strany jsem tam dal kolem těch otvorů na šroubky plastové výztuhy asi 2mm. Pak jsem zpět přimontoval kolíbku, instaloval procesor do patice a namazal jej pastou. Nakonec nasadil chladič a zaklapl páčkami, ani se nehnul, krásně seděl a kolíbka taky! Chladič se přilepil na procík jak z výroby. Celá operace trvala max. hodinku.
Takže není potřeba žádných nových chladičů, boxovaný je zlatý, stačí zmenšit kolíbku a ze zadu trošku oddálit zadní výztuhu a je hotovo a můžete klidně používat mobilní CPU, pokud to tedy vaše deska podporuje.
Ale zpět na desktopový CPU už tu kolíbku asi nezprovozníte. Jak se jednou někdo rozhodne jít touto cestou, není již cesty zpět. Ale proč taky!? Však takovýchto hodnot, žádný desktopový procesor v tomto socketu ani nemůže dosáhnout.
Procesor jsem nataktoval na 2,55 GHz (10 x 255MHz) při 1,35V (default V). Do 2,4GHz jel i na 1,25V. Vyšší napětí jsem nedával - deska bohužel nepodporovala, jinak bych se dostal asi i výš. Chladič byl po celou dobu krásně vlažnej a snížila se i jeho hlučnost. přeci jenom to tepelný vyzařování se o hodně snížilo. Bylo ale potřeba ještě snížit HT na (3x) = 765. Paměti mi běžely na 207MHz (414). V Prime95 běželo cpu přes 2hodinky bez chyb...dál jsem to nezkoušel. (na 2,6GHz mi test padal do půlhodinky).
Kamarád měl z procesoru radost. Takového taktu nedosáhl ani se Sempronem (max. 2,25). a mobilní procesor měl další výhody: menší spotřeba - pouze 35W (předtím 62W), přibyly 64-bit instukce a o hodně větší cache 1024kB (předtím 128kB).
Takže kdo chce, nechť ještě oživý postarší Socket754![]()

Odpověď s citací