Myslím že tu k mobilnému pripojeniu neodznela jedna podstatná informácia a to je pokles rýchlosti v husto obývanej oblasti, tj. vo veľko mestách. Aspoˇ´n tu na Slovnesku je taká skúsenosť. Takže HSDPA je hovno platné ak na ňom večer je zavesené celé sídlisko. Napr. ak v Bratislave cestujem večer cez mesto, tak cez mobil mám problém načítať aj sprostú wap stránku, tak je sieť preťažená a ani cez normálny modem to nie je o moc lepšie. Je to použiteľné ak si v oblasti s dobrým pokrytím a surfuješ mimo špičky. Napr. v BA sú sídliská ako Petržalka, Dlhé diely, Karlová Ves a Dúbravka úplne preťažené, ale cez deň ten net napr. fičí úplne super. Opačne to je Starom meste, tam to ide hrozne cez deň a večer keď všetci zdrhli z práce domov ide mobilný internet v centre docela svižne.
Inak na kvalitu internetu má vplyv aj to že koľko hovorov sa uskutočňuje v danej oblasti. Ceny hovorov idú dole, ľudia čoraz viac telefonujú cez mobil a to sa odzrkadľuje aj na preťažení siete, nakoľko čoraz väčšie percento hovorov sa uskutočňuje už cez sieť 3G (UMTS) namiesto klasickej 2G (GSM).
Dávnejšie keď som robil u jedného mobilného operátora, tak mi hovorili že reálne bežná BTS-ka ktorá pokrýva 120° uhol má 6 alebo 8 timeslotov na ktorých sa môže uskutočňovať hovor, takže jedna BTS stanica dokáže reálne pokryť 18-24 hovorov v jednom čase. K tomuto ešte pribudla 3G sieť, ale keď si to premietnete na sídlisko, tak je malý zázrak že sa vôbec niekam dovoláte. A teraz si treba uvedomiť že nakoľko v sieti platí pravidlo "hlas má prednosť" je fungujúci internet v špičke na tej istej BTS už zázrak na N-tú.