Čím dál a více se o tohle zajímám, tím víc zjišťuju, že s Foveonem jako čipem je TOLIK problémů, který se musí řešit a kompenzovat, že mi připadá téměř jako zázrak, co z toho Sigma dokázala dostat a že to vůbec nějak funguje.

Velikost čipu je podle mě problém jen s ohledem na hloubku ostrosti (pokud chce někdo úzkou) a horší dosažitelnost širokých ohnisek.

Když pominu ty nedostatky, který už Sigma vyřešila na tělech novějších, než je SD14, tak nemůžu říct, že by mi vysloveně něco vadilo - ale je pár věcí, který bych ocenil:

1. live-view s výklopným displejem... makro je jedna z věcí, na kterou se foveon hodí a tohle by práci s makrem fakt hodně pomohlo
  2. stabilizace na čipu - vzhledem k limitované použitelnosti vyšší citlivosti by se to hodilo
  3. výdrž baterie - ale to spíš kvůli pohodlnosti - dvě baterky v gripu už nějakou dobu vydrží a další dvě rezervní nijak draho nevyjdou, ale bylo by to prostě fajn

Jinak hrozně fajn věc je, že je to tělko velký, masivní a ač není prezentovaný jako odolný proti počasí, tak už mi párkrát spadlo, přelila se přes něj voda, namoklo, nasněžilo na něj a stále jede dál...

Co mě zklamalo na SD15 jsou SD karty... CF mi přišly lepší. Výhodnější poměr cena/kapacita/rychlost u velkokapacitních verzí, nulové problémy s kompaktibilitou, velká odolnost (SDéčko stačí párkrát ohnout a je odepsaný...)