Hmm , toto jsem bohužel byl nucen řešit čistě bruteforce cestou u SSD raidu, prostě aby hrubá prostupnost SSD převyšovala tu co protáhne samotnej řadič, ( v mém případě Highpoint 3520 ala 650Mb/s) , předtim jsem měl ňákýho adapteca ten troskotal kolem 300 v raidu 0 tak musel letět, prostě křivka sekvenčního tení musí bejt po celym prostoru konstatní na těch 650, jakmile by šla někde dolů, je tam problém. A musim říci, že na to tři Vertexy s posledním FW stačej.

Nicméně TRIMM na raid řadičích mi zatim přijde jako utopie, protože to by se musely na všechny řadiče napsat nový drivery i firmware... a to nečekám že se stane. Adaptec se do toho nepohrne aby to neodhalilo tu jejich obvykle mizernou prostupnost, Areca by mohla... ale nečekám to, ostatní jsou podle mě moc malí na to aby tím zatěžovali vývojovej tým u již existujících produktů. Možná Intel by mohl něco vymyslet. Ale moc tomu nedávám, minimálně ještě 2 roky si počkáme.

Co přijde mnohem dříve budou disky s 4K sektory a jejich použití na soudobejch raid řadičích + OS... jen se bojim toho momentu až mi tohle přijde pod ruku a že je to ňáký líný a mam to vyřešit.