Já mam na Atom názor naprosto jasnej. 486 už znova nechci. Procesor s jednou instrukcí za takt je prostě 486, jen má cache na jednom křemíku, ne na desce a 12x takovou frekvenci a přidaný MMX + SSE který stejně emuluje před tu pipeline která na to neni dělaná. Reálnej výkon v praxi P3 500 - 900 mhz, dle optimalizace aplikace. Bohužel čím lépe optimalizovaná tím hůře to tam jede protože se optimalizuje na P6 architekturu, ne na 486.
Problému už jen se scrolovánim na složitějšim webu, propady FPS i ve starém UT, HD akcelerace přes ION třeba je taky velice nejistá věc. Můj verdikt je ne.
Lepší pro mě byla normálně LGA775 deska se SIS chipsetem, takže nepotřebuje na chipsetu ani pasiv + Celeron 2ghz. Bylo to už tak 4x lepší jak Atom. Později jsem zatoužil po full HD a ne jen 720 tak jsem tam dal dvoujádrovej celeron 45nm na 2,2 ghz, a dává to s 60% cpu load. To samý full HD přes flash na youtube. Celý to chladim komplet pasivně samo sebou. Zkuste to s Atomem. Pokud se vám povede ta kacelerace na Ionu, kterej topí víc jak ten můj Celeron, tak stejně ten akcelerovanej flash je prostě znatelně míň kvalitní. Už aby tu byla HTML 5.
Atom mi ale nesmí do domu. Z představy že jsem z odpadu vyhraba funkční 12,5 palcovej omnibook 900B s P3 850mhz, přes 10 let starej a jede to líp jak ty Atomový hrůzy, je mi z toho zle. A řeči typu "na torrenty ok" jsou mimo když ten blbej celeron stejně vůbec netopí a zvládne vše 8x líp.
Nezapomínejte že Atom = na prvnim místě nízké výrobní náklady, ta spotřeba a teplota... bylo to co se s tim svezlo, nebyl to ani hlavní záměr Intelu.

Odpověď s citací