Výsledky 1 až 3 z 3

Téma: Vysílačka snadná obsluha

Standardní Vysílačka snadná obsluha

Mám nevidomou známou, ptala se mne:

Shánim amatérský vysílačky pro rychlou a snadnou komunikaci s mamkou a třeba dvěma kamarádama... ale potřebuju někoho, kdo mi poradí, páč mamka jednou koupila vysílačky asi za 1600 a ty neměly dosah ani kilák, a to tam psali asi pět km dosah. Hlavně nechci žádný za 15 000, to ti je jasný, viď? Komunikuju teď s Electro Worldem na Zličíně, tam mi nabízej docela dobrý, ale buď mě může slyšet jeden člověk nebo všichni a nejde se přepínat mezi hovorama z osoby B na osobu D,...atd.

Hlavně mi jde o to, aby to mělo slušnej dosah a nikdo se do hovoru nenabourával... všude píšou dosah XY km, v ideálních podmínkách, což mě je na sídlišti na nic...

Jako hlavní problém vidim tu zástavbu a s tim spojený dosah, rušení
    Jinak vysílačky nejsou můj hlavní okruh zájmu takže, spíš poradim, právě podle specifikací.

[COLOR=#FF0000] I3 12100f [/COLOLga 1700/2x 16gb / RX570 Sapphire / wd blue 500 & 1TB, Crucial BX200 - 240GB/Evga 750w semimod/ samsung dvd-rw/Spartan 3 LT fan 90@120 /BenQ VW2245Z/ Asus xonar ds sound/Win 10 Pro x64 / Net UPC a par větrniku Zalman z3 x201

Standardní Re: Vysílačka snadná obsluha

no uprimne... PMRky na cca 440MHz maji prave tebou popsany problem - tj. maly dosah v zastavbe, jelikoz "vlna" je jen asi 70cm dlouha (spatne se "ohyba") a s vykonem pul wattu je dosah v zastavbe maly (za idealnich podminek ale klidne 100km - pred vanoci jsem udelal 70km spojeni. Rekord je pres 300 ).

V pripade PMR vysilacek sice inzeruji cca 900 ruznych kombinaci kanalu, ale to je zase marketing - kanalu je 8, k tomu je dnes standard 121 kombinaci "subkanalu", coz je jen squelch na zaklade podprahoveho subtonu (38 kombinaci) + zbytek digi squelch. I kdyz budu na jinym subkanale nez druhy hovor v ramci jednoho kanalu, budu rusit signal druhym atd.

CB (27MHz) je uz asi trosku OUT (zaruseny pasmo) i kdyz ted jsem oprasil svoji "rucku" a udelal spojeni na jeji pendrek cca 80km . Tam je ale vlna dlouha cca 11m a lepe se "ohyba" okolo zastavby atd...

Problemem u slepeho cloveka s vysilackou bude vzdy to, ze na kanale, kde bude chtit vysilat uz muze byt jiny hovor, ktery jen neproleze pres squelch (sumovou branu), ale na S-metru je videt, takze ten clovek klidne muze rusit nevedomky hovor nekomu jinemu, coz urcite nikdo neoceni.

Ve tvem pripade vidim jako reseni bud
    a) nejakej slusnej tarif s "kamarady" zadarmo
    b) skype

p.s.: jeste volne pasmo je okolo 45MHz (byvavalo 6 kanalu) a tusim i 80MHz - stanice VR22 (pro 80MHz mene rozsirena) (http://www.lvi.cz/kovac_radio/vr%2022.htm) - radio to je vyborny, pouzivalo se v JZD traktorech , ale uz by to chtelo antenu za okno. Neni tolik rozsireny, takze tam byvavalo (nevim jak ted) docela volno, dosah perfektni a mel si v ruce sluchatko s tlacitkem pro mluveni.

Vse zalezi na potrebnem dosahu, umisteni protistanic atd...

(i PMRky se daji predelat na externi antenu, ale Generalni Povoleni to zakazuje - hrozi pokuta)

Historie: C2Q Q6600 @3.2GHz (8x400) || MB: GB X48-DS5 rev 1.1 F8H || COOL: Thermalright Ultra 120 eXtreme || MEM: 4x 2GB Corsair Dominator PC2-8500C5@1066MHz
    Soucasnost: Ci7 3770 @default || MB: GB GA-Z77X-UD4H rev 1 F2 || COOL: Gelid Tranquillo rev2 || MEM: 2x 8GB Kingston HyperX DDR3 1600MHz CL10 XMP
    VGA: Sapphire HD5870 VaporX / 1GB || HDD: 2x SSD Corsair M64 + 2x Velociraptor 74GB + WD 2TB Green || Sound: Realtek Azalia || Case: TT Eureka || PSU: Corsair HX620W

Standardní Re: Vysílačka snadná obsluha

[COLOR=#FF0000] I3 12100f [/COLOLga 1700/2x 16gb / RX570 Sapphire / wd blue 500 & 1TB, Crucial BX200 - 240GB/Evga 750w semimod/ samsung dvd-rw/Spartan 3 LT fan 90@120 /BenQ VW2245Z/ Asus xonar ds sound/Win 10 Pro x64 / Net UPC a par větrniku Zalman z3 x201

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Pravidla přispívání