Ahoj, dneska jsem se odhodlal vyzkoušet "opravení Radeonu 9800XL" v troubě na pečení.
Můj výsledek je následující!
Postupoval jsem podle návodu, oddělal chladič (to jediný mi taky zůstalo) a I/O krytku (PS: podle mě tam mohla klidně bejt). Předehřál jsem troubu na 200 °C, na plech od pečení jsem vložil alobal (hodně doporučuji) udělal si tři kuličky z alobalu a krtu položil na ně strčil do trouby a nastavil minutku na 8 minut. Po pár minutách byl cejtit smrádeček....asi plasty..Když se blížila chvíle na vyjmutí z trouby, půl minuty před koncem se ozvala rána jako zděla...
Vydělal jsem rychle plech.... a nestačil jsem se divit..... téměž všechny komponenty na tý kartě byly odpadený...ta teplota na ten cín byla málo.... no a ta rána byla z jednoho kondíku, který už to fakt nedal.... jj 105°C na něm uvedených není jen tak pro nic zanic!!!
Shrnu to následovně! Mně se to prostě vůbec, ale vůbec nepodařilo, neměl jsem ani šanci ozkoušet kartu v pc. No ono už by to asi ani nešlo.... zbylo jen PCBvšak uvidíte na připojených fotkách.
No je pravda, že máme troubu starou více než 25 let...takže kdo ví kolik tam bylo stupnů...ale teplota tání samotného cínu je 232 °C. Takže těch 200 pro cín by mohlo bejt OK - ale pro ty kondíky asi ne! Ale kolik bylo skutečně v troubě stupnů
Jestli to někdy někdo bude zkoušet, doporučoval bych spíš teplotu menší než 200°C, jak kvůli tomu cínu, tak hlavně kvůli kondíkom.
Když už nic, tak jsem se aspoň hezky zasmál!
Tečka, čárka - karta jde do šrotu!![]()