Tak si po letech používání kvalitního CRT pomalu zvykám na NEC 2090UXi.
Podařilo se mi koupit zajímavý stroj protože jde o 2090UXi, ale ve speciální verzi jako medicínský monitor řady MDview. Monitor se ale ve firmware normálně hlásí jako 2090Uxi, vzadu na štítku je 2090Uxi a jen vpředu na rámečku je toto označení přelepeno samolepkou s logem MDview 202.
Co jsem zjistil tak je to "výběrová" verze standartního 2090UXi která ale umožňuje i HW kalibraci, nesmí mít žádné vadné pixely a musí mít výbornou homogenitu podsvícení kvůli lékařské diagnostice.
... zatím první dojmy -> LCD je oroti CRT ostřejší a má výrazně lepší obraz ve dne. V noci (rep. za tmy) bylo o něco lepší CRT, protože to LCD nemá tu černou úplně 100% na rozdíl od toho CRT a právě za tmy ve slabě osvětlené místnosti to je vidět - není to ale nějak dramatický.
Panel je matnej a má lehce krystalický efekt - na to si budu muset zvyknout. Lesklý panel bych ale nemohl mít, protože monitor mám v rohu a viděl bych v něm viděl celej obyvák s televizí a kuchyní co mám za sebou.
Jinak pozorovací úhly jsou naprosto v pohodě a podání barev je s CRT naprosto srovnatelné možná i o něco živější. Nastavení jasu je opravdu dostatečné a jas jde v noci stáhnout opravdu hodně.
V momentě kdy jsem si v rozšířeném menu zapnul Overdrive tak jsou hratelné i hry - CRT to samozřejmě není ale půjde si na to zvyknout. Hru není vůbec problém si pustit i v nižším rozlišení nez je nativ - nepozoruju tam nějaké výrazné rozostření obrazu na rozdíl od Windows kde to je vidět hodně.

Odpověď s citací