Osobně jsem se timhle zabýval už více jak rok dozadu, sháněl SSD co by jednak mě finančně nezabila a druhak bych z nich udělal raid, původní raid měl 2x staré raptory ale už i na ty byl malej adaptec do PCI-E krátkej.
Takže jsem nakonec koupil 2x OCZ Core V2 a jeden adaptec řadič do PCI-E 4x s vlatní pamětí, CPU, atd. No byla to katastrofa. Řadičto jednak nedával, v raidu nevytáhnul více jak 250Mb/s a druhak tyhle SSD s Jmicron řadičem byly naprosto strašný při jakymkoliv zápisu, nemuselo se jednat o tuny malých souborů. Stáhnul se mi upgrade do firefoxu? Mohl jsem si jít udělat kafe. Ano programy a win se spoštěly skvěle rychle, ale furt to vázlo.
To měsících zkoumání a studování jsem nakonec zakoupil Highpoint 3520 řadič s peak až 700Mb/s ( je PCI-E8x ale v 4x funguje taky jen peak klesne cca o 100Mb/s ), a nový SSD OCZ Vertex tentokrát už s přídavnym řadičem a rovnou čtyři. Jedno bylo hned vadný z výroby a v raid zapojení dělalo chyby, v single na jiný desce ne, divná věc. Další byly ok. Tak si to takhe provozuji 2 měsíce, připomínám že to byly 32gb modely v raid 0, oddíl na systém a nejpoužívanější věci, nic jsem tam neinstaloval a jediná disková zápisová operace byl bootlog systému a cache browseru. Přesto za ty 2 měsíce stihly ty SSD tak rychle degradovat (vnitřní fragmentace), že zápis jednoho klesl ze 140 na 30 a čtení z 250 na 140. Naprosto znechucen situací, navíc násobenou raidem (když máte 3x disk v raidu 0 a každej je jinak rychlej, máte vždy trojnásobek výkonu toho nejpomalejšího z nich), a oni byly jetý každej jinak, každej jinej výkon v jinejch sektorech. Tak jsem upgradoval firmaware + operace s jumperem na vymazání wear leveling paměti, to je sice hezká věc, disk je pak jako novej, ale je jen otázka času kdy se zase sesere + výmaz wear levelingu tvrdě snižuje životnost. Každá SSD je po flashi dobrý, ale to i kdyby tam člověk flashnul znova ten první bios. Potom jsem ještě upgradnul na finální firmware 1.3 a s nim už se to tolik nekazí, ala sice se zpomalí ale nezpomalují se do nuly v určitym bodě se to zastaví a už se to nezhoršuje + tento FW podporuje TRIMM, což ale v raidu nelze. Celkově je nyní speed 3 jednotek 650MB/s read a 450 zápis a nezhoršuje se.

Odpověď s citací