2HADES:
Zaprve, ja jsem v soucasne dobe samozrejme pro jadro, je to lepsi nez plyn, ropa ci uhli, ALE beru to proste jen jako nejmensi realne pouzitelne zlo. Myslim, ze nejlepsi, co muzeme udelat, je zacit skutecne masivne investovat do alternativnich technologii, jako je napr. LFTR, fuze anebo prave FV. Pro jednotlivce je pomerne obtizne nejak jendoduse zainvestovat do vyzkumu prvnich dvou technologii, ale je velmi snadne zainvestovat do te posledni - staci si koupit FV panely. Krome toho v pripade nejake apokalipsy ci proste zhrouceni ekonomiky se muze hodit mit na strese zdroj energie![]()
ad rychle mnozive rekatory: Ja jsem take nekdezaslechl, ze v rusku jim funguje jiz pomerne dlouho, ale fakt, ze nidke jinde nefunguje a ze stavba dvou (ted nevim kde) se protahuje a prodrazuje zrejme znamena, ze tam preci jen nejaky problem bude. Porad to je ale vec, ktera kdyz nedejboze vybouchne (terorismus, prirodni katastrofa a pod) tak se okoli nekolika stovek km stane neobyvatelnym pro mnoho desetileti az staleti, coz je dost desive. Apropo, s tim skladovamim energie to mozna bude vyresene pomerne brzy, EEstor vypada stale realneji a pokud splni, to co tvrdi, tak nastane skutecna revoluce uplne ve vsemEEstor tvrdi, ze velmi brzy bude mit ultra-kapacitor na bazi barium-titanu s kapacitou vetsi nez Li-on na vahu i objem za cenu nizsi nez je cena Pb aku. Navim, ma mit skutecne giganticky vykon, 50kWh jendotka ma jit nabit a vybit v radu minut, ma mit temer enomezenou zivotnost (je to kondenzator s napetim cca 3-5kV) a auto s ni ujede cca 500km a vazit ma cca 100kg za cenu 2000-3000 $ pri velkovyrobe. To jsou parametry, ktere z toho delaji realne pouzitelny grid storage. Takze na strechu FV panely, k tomu jeden kapacitor a trvaly a staly zdroj energie je na svete
![]()