PetrT: naprostý souhlas, zkoušení v obchodě je málo. Když jsem si vybíral židli pro sebe, v žádném obchodě nebylo zapůjčeni možné ani proti plné záloze (včetně M1, a to jsem si tehdy dal na židli limit do 25-30k). Mám dojem, že to bylo možné jen výjimečně u nějakých exotických předražených kusů... Obešel jsem tehdy několik obchodů a vyzkoušel co nejvíce židlí, abych měl alespoň co nejširší srovnání. Některé věci se dají vyloučit hned na místě nebo při krátkém srovnání... To zkoušení má smysl v tom, že každý má trochu jiné tělesné proporce, takže i když někomu určitá židle sedne, jinému vůbec nemusí. Pamatuju si např. na jednu drahou židli se síťovaným opěradlem, která byla po všech stránkách super, akorát mě rám toho opěradla tlačil do ramen tak, že jsem byl nucený ramena zkroutit dopředu, což nebylo příjemné ani krátkodobě. Vzpomínám si taky na návštěvu M1, kde mi prodavač před 3,5+ roky nutil nějakou podle něj nejlepší židli (pravděpodobně čínská kopie něčeho evropského), kterou jsem ovšem vyloučil hned ze dvou důvodů: byla převážně z plastu, který vrzal už v obchodě, a přední část sedáku (také plastová) mě silně tlačila do nohou...