Priebežné info:
Doska:
Dosku už mám doma. Podarilo sa mi idenfikovať problém ktorý spôsoboval BSODy. Bolo to tým že počítač síce bol v otvorenom priestore na OCbenchi, ale čipset bol chladený výhradne pasívne, sic heatpipe chladičom, ale pri frekvenciách okolo 500 mhz to naozaj nemohlo stačiť - hlavne ak bola hned vedla namontovaná pasívne chladená grafika.
CPU:
Pretože štvorjadrá štandardne bývajú limitované na tých 490 mhz FSB tak nebude problém túto dosku nejak spárovať s poriadnym štvorjadrom. Rovnaký limit však hovorí že bude asi najlepšie použiť jadro s čo najvyšším multiplikátorom. Ble... to pôjde poriadne do peňazí.
Pamäte:
Z konštrukcie dosky a následného dolovania informácií je zrejmé že DDR3 radič na doske je trochu citlivý na kvalitu pamätí. Preto som si poriadne preštudoval špecifikáciu DDR3 pamätí.
Podla JEDEC špecifikácie majú DDR3 pamäte bežať na určenej frekvencii a CLku na 1,5 volte. Väčšina bežne dostupných pamätí však beží na 1,65-1,75 voltu a videl som v predaji modul bežiaci až na 2,1 volta. To naznačuje že na trhu sa vyskytujú produkty ktoré sú taktované "by default". Lepšie povedané väčšina DDR3 pamätí na trhu je taká.
Spolu s tým že čipset je na pamäte trochu vysadený to dáva celkom zmysel prečo by s dosahovaním niektorých frekvencií a kapacity mohli byť problémy. Takéto problémy by som skôr čakal u SIS alebo Via chipsetov, ale zdá sa že intel v tom jede naplno...
Pretože RAM s frekvenciou 1066mhz sú cielové tak som sa rozhodol kúpiť 1333 a za zvyšný výkon zmenšiť CL latencie na minimum (5). Ako velmi sa budem nakoniec venovať kapacite mi nieje jasné, ale začnem na presných 4gb ram.
DDR3 parametrom v tomto vyhoveli len dva moduly ktoré som videl v predaji na českom internete. Pretože kingstonu až tak velmi neverím asi si vezmem moduly Geil Value, alebo eventuelne počkám ešte nejaký ten čas kým prídu na trh 40nm čipy.
PCI-E radič
Kvôli synchrónnemu taktovaniu je skôr pravdepodobné že ho budem podtaktovávať, než pretaktovávať. Je predpoklad že 533 mhz FSB bude nedosiahnutelné a 500 mhz bude tesne tesne na dosah... Dúfam preto aspoň v tých fsb 500, 1000 mhz ram, 100 mhz na PCI-e a 2000Mhz na CPUfsb.
Modding dosky:
Keramický obal SB sa už niekolko dní napúšťa pastou Arctic Silver 5, na CPU už je vybraný chladič Thermalright, rovnako na northbridge. Problém asi budú činiť chladiče na napájanie cpu - celé základné chladenie by som najradšej dal dole...
Paradoxom ale je že táto konštrukcia chladenia chipsetu je priam ideálna na použitie peltierovho článku ktorý sa mi tu povaluje... Otázka je či to niečomu pomôže, pretože síce budem mať skvele chladený čipset, ale budem opekať všetko naokolo s rizikom možnej kondenzácie vody zo vzduchu.
Mám už pripravený aj malý chladič ktorý osadím na clock generator, len dúfam že nebude zavadzať grafickej karte.

Odpověď s citací