Hm…zajímavé téma. Sice jsem nepročetl veškeré příspěvky přede mnou, ale pokusil bych se toto téma stručně shrnout ze svého pohledu
V současné době není nová realizace fotovoltaiky tak výhodná, protože poklesne výkupní cena a "stavitel" ji už nestačí postavit za současných podmínek. Obecně dávám novým fotovoltaikám v ČR max dva roky, než opadne boom. Preference velkých investorů se přesouvají na projekty typu bioelektrárna či hloubkové vrty. Na fotovoltaiku je zkrátka teď už poměrně pozdě. Jelikož se v České republice objevili zahraniční investoři (hlavně z Německa, kde už se to nyní nevyplatí), které na našem území realizovali projekty v řádech stovek milionů a jednotek miliard, tak začíná být trh postupně nasycen a tudíž i stát bude tuto DRAHOU energii čím dál méně podporovat.

Návratnost:
Průměrná návratnost se uvádí kolem 8-10 let. Pokud si budu brát na fotovoltaiku úvěr, tak se návratnost samozřejmě prodlužuje. Životnost panelů se uvádí na 20 let ale slýchávám, že by měly vydržet i 30 (zatím neměl možnost to někdo ověřit). Panely přijedou údajně na jedné velké lodi z Číny a cena se odvíjí podle toho, kdo si na panel dá „nálepku“.

Instalace:
Setkávám se s montáží na střechy RD, kravíny, haly a jiné podobné budovy, nevyužité pozemky a někdy dokonce i poměrně rozměrná pole.
Energii prodávám (třeba ČEZu). Bylo by nelogické abych ji používat na vlastní spotřebu, protože ji prodávám za větší peníze než kupuji. Je hranice u výkonu elektrárny do které můžu být fyzická osoba nepodnikající a od které budu potřebovat podnikat (číslo si nepamatuji).

Možnosti financování (vyjma vlastních financí):

Banky:
Účelovým hypotečním úvěrem – např. pokud je fotovoltaika součástí střechy – musím mít nemovitost do zástavy - úrok min. 5% - pro schválení úvěru mi musí obvykle stačit vlastní příjem (nezapočítává se příjem z fotovoltaiky)
Neúčelový hypoteční úvěr- fotovoltaiky na louce atd. – musím mít do zástavy nemovitost – úrok kolem 7%- pro schválení úvěru mi musí obvykle stačit vlastní příjem (nezapočítává se příjem z fotovoltaiky)

Leasing – příjem z fotovoltaiky. se mi započítává do splácení (tady úrokové podmínky neznám)
Investiční úvěr pro podnikatele – drahé (cca 8-11% úroková sazba)

Nad 100 mil se to financuje hodně individuálně.

Na fotovoltaiku májí některé banky i specifické produkty. Obecně se to ale financuje čím dál méně, protože na to dochází fin. institucím rozpočty.

Dotace:
Zelená úsporám – NE! – váže se na solární panely což není fotovoltaika
Zelený bonus – ANO – podmínky neznám (jsou na netu)

Nakonec bych rád řekl, že se dle mého vůbec nejedná o ekologickou (a ekonomickou) energii (dotace, výrobní náklady, škody na pozemcích). Uran je oproti tomuhle ZLATÁ ENERGIE (kdyby tak někdo vymyslel co s odpadem, tak by to bylo ještě lepší). Díky tomu, že je ale fotovoltaika dotována, tak zde dochází k velkému technologickému pokroku a třeba bude použita jako hlavní alternativa v době nedostatku nerostných surovin.