To No-X - ok, tyto argumenty jsou neoddiskutovatelné, máš u mě další bod.
No zrovna HD2900XT byla poměrně ošementá věc. V dobách HD4xx už to byla dobrá karta ale ve svý době byly drivery v takovym dezolátu, že karta naprosto neprávem dostala mnoho negativních hodnocení. Ale má díry, aneb bug R600 architektury a nemožnost použít HW resolve AA jí způsobovaly katastrofický problémy s výkonem v AA a byly situace kdy prohrávala s minulou generací ATI, s G80 nemluvě. Třeba UT2004 když dám AF16x max quality, AA 4x + TRAA na quality a 1920x1200 tak se s R600 dostanu do úzkých a s R580 ne. Ale ty drivery byly největší problém, protože třeba v Crysis si člověk mohl zapnout stíny aniž by to způsobilo pád výkonu o 50% až asi půl roku po vydání hry.
Dále pak k OC VS životnost. Dokud nemanipuluješ s voltáží, tak HW niak nubližuješ. V podstatě mu neubližuješ ani dokud nelezeš k průrazové voltáži nebo tím nepřetěžuješ nad limity jiné součástky na PCB. Krom K6-2 jsem v OC nikdy nic neodrovnal a to jdu vždy do extrémů. Myslim že na EHW teď nedávno byla minirecenze kde podvoltovávali a taktovali Pentium DC 65nm a vyšlo z tohom, že teplota + spotřeba stoupla minimálně pokud procesor přetočili o 1ghz na základnim napětí, ale i na default při +0,05v topil více. Pak mu dali OC o 50% které zvládal i s undervoltem a měl lepší provozní vlastnosti než na defaultu.
OC všeobecně je o tom najít limity svého čipu ať už nahoru nebo i dolu. Chci aby v 3D moje karta předvedla vše co v ní je a v 2D jí naopak ještě underclocknu a undervoltnu pak to člověk hodí rovnou do biosu a už se nemusí starat. (jeden příklad za všechny, nevim proč GT200 má 3 režimy. první 100mhz GPU, 100mhz mem. Druhej 200mhz GPU, 400mhz mem a větší voláž. Třetí jsou plné takty. Přičemž karta pokud přehráváte video nebo máte v NT6 zapnuté Aero tak jede furt na těch 200/400, přičemž když jsem v biosu tu voltáž ještě podkopnul a dal tam 50/50 tak vše fungovalo pořád stejně takže ehm... To samé od ATI třeba ona slavná HD2900XT nebo pak 4870. Totálně špatně nastavený chování větráku a 2D takty / voltáže. HD2900XT se mi po úpravě biosu dařilo v 2D chladit pasivně.
A ještě k výkonu k Tflop. Toto bohužel nelze brát příliš vážně. Kolik má karta Tflopů o jejim výkonu dnes nevypovídá zhola nic (teda alespoň do vydání HD5xxx to platilo). S posledníma driverama proti sobě postavili HD2900XT a HD4870 a bez AA ty karty jsou od sebe dnes jen 40% (GTS640 je pozadu a vzpomeňte si na dobový testy). A mezi 4870 a 5870 je taky těch zhruba dnes 40%.... casem se to s driverama dostane nad 50% tipuji, a porovnej si ty karty co se týče počtu shaderů, taktů a výkonu v TFlopech, a uvidíš že něco nehraje. To samé konvert vide přes GPU... na ATI je to nepoužitelné a ten teoretickej výkon se z tý karty niak vytřískat nedá. Pod Macem už funguje OpenCL a z všelijakejch důvodů je tak 4870 na úrovni GF8600 GT a HD3x a 2x to tam ani nespustěj. Zatím to dle všeho vypadá že na jakékoliv CGPU to s ATI vypadá až od HD5xxx která v tomto ohledu naprosto září.

Odpověď s citací