Opravdu přesně (jakékoliv ohnisko na jakoukoliv vzdálenost) mi nefungovaly 35-100 se 150 ani 14-35 s 35-100. Nekomentuji zkoušky Leicy 25/1.4, ale tam to vidím jasně na sklo. Nejproblematičtější sklo je 14-35, ale zrovna to funguje na E-30 viditelně líp než na (mojí) E-3. Bylo by to na delší, každopádně komu tyhle kombinace fungují, je v klidu - každý AF někdy "ujede", já tím myslím soustavný FF/BF, který se mi typicky projevil až na nějakých 10-20 metrů vzdálenosti. Oly umí kalibrovat jak AF v těle, tak objektivy a to nezávisle, bohužel standardně (jako asi kdokoliv jiný) ověřuje přesnost na test-chartech, na kterých tohle být vidět nemusí. A s 35/3.5 (1:1 macro) jsem problém nikdy žádný neměl, přestože je samozřejmě na makru vidět přesnost nejlíp - prostě myslím, že ty potenciální problémy se vyskytují skoro výhradně u f/2 skel.
Vyžádal jsem si kalibraci 150/2.0 na různé vzdálenosti, kdy kalibrovali tělo i objektiv a můžu říct, že jsem něco takového nikdy neviděl - hloubka ostrosti je opravdu už dost malá, ale ta kombinace ostřila naprosto perfektně (small sensitivity) kdykoliv, na jakýkoliv bod, na jakoukoliv vzdálenost. Takže jde to zkalibrovat, ale je potřeba připravit servisu podklady a vyloženě si vyžádat kalibraci, která je pro ně zjevně nestandardní a mnohem pracnější. Na to nemám čas ani náladu a protože jsou letošní vodopády a spol. za mnou, vyměnil jsem po zkoušce za E-30, kde si s tím můžu cvičit sám, jak mě jen napadne.
AF u E-30 je celkově o trochu lepší a chová se trošku jinak, ještě se s ním trochu učím. Ale to není kritika E-3, drtivé většině lidí zjevně funguje bez problémů, mimo toho E-30 je novější a AF zjevně zcela shodný není. K dobru je Olymu potřeba přičíst to, že cokoliv v servisu řeší bez řečí a rychle, jen bych si potřeboval sednout s technikem a vysvětlit mu, co přesně chci.
K tomu jako poslední asi to, že jsem zkoušel leccos a tyhle AF se chovají v některých situacích trochu jinak, někdy hůř, častěji však líp než ostatní a to včetně čistě profi těl (i když nechci generalizovat a nechci to ani pitvat a kritizovat jiná těla/systémy, občas jsem se ale fakt divil a to i tomu, že něco, co bych prostě akceptovat nemohl, většině jiných nevadí - a to včetně top profi). Jinak jsem si docela jistý, že případné rozdíly ve fungování vychází z toho, že snad všechny AF systémy na trhu jsou založené na patentech Honeywellu, Olympus má ale kompletně vlastní návrh AF a Honeywell nelicencuje. Ze současných těl v obdobné cenové relaci mi podobně schopný přijde jen AF D300, ale musí fungovat - jakmile jsou problémy, těžko se řeší. Tak jsem dost zvědavý na Canon 7D - ne, že bych o něm kdy uvažoval, ale má také nastavitelnou citlivost bodů, tak mě zajímá, jak to funguje tam.
Toť asi vše, žádné extra zajímavé závěry z toho neplynou. Snad jen, že někteří prostě potřebují refresh E-3, protože jen modul/featury z E-30 (a nakonec i E-620) by v tomhle směru pořešily leccos.