Vůbec mě nezajímá. Pokud je to vedlejší produkt, který nestojí peníze a nemusí být nejlépe ani vidět (dedikované čudlíky, pozice na dialu, atd.), tak s tím nemám nejmenší problém a jednou za pár měsíců se může i hodit. Kdybys mi dal vybrat mezi tím samým foťákem s videem a bez, tak beru ten bez, za předpokladu, že je levnější. Jinak video (a imho dost slušné) mám na E-P1 a taky ho prakticky nepoužívám - ale je pravda, že na dovolené jsem natočil pár videí malé v moři a kvalita o hodně jinde než u kompaktu, ale s mnohem větší a dražší SLR sestavou bych tam nešaškoval.
Na to, že jsem měl problém perfektně sladit f/2 skla a že do servisu se mi jezdit nechce, s E-30 si to můžu poladit naprosto přesně jak chci a jak mi vyhovuje (a na perfektní zaostření jsem zjevně háklivější než většina ostatních). Mimo toho má E-30 jiný AF, kde je větší rozdíl mezi jednotlivými AF sensitivity a konkrétně small sensitvity je o dost menší, tudíž obecně přesnější, což mi dost vyhovuje (i když někdy to může způsobovat problémy). Jinak implementace téhle featury u E-30 je asi nejrozsáhlejší, jakou si dokážu vůbec představit (a jaká má smysl), ještě by se hodila nějaká automatizace ... Každopádně E-30 je fajn foťák (v některých ohledech i lepší než E-3), do zimy bych však E-5tku dost uvítal.
Já žádné problémy neměl, dokud jsem nezačal používat víc f/2 skel dohromady. A kalibrace na klasický testchart je v tom případě taky nedostatečná, protože se problémy projevují na mnohem delších vzdálenostech. Nemůžu říct, co je jakým objektivem a co tělem, faktem je, že někteří lidé problémy nemají ani v kombinacích, ve kterých já problém měl a jiní mají. A dost kusů E-3 potřebuje pro f/1.4 - f/2 skla nakalibrovat, s f/2.8 a pomalejšími má problém málokdo (což není problém, ale musí se do servisu).
A obecně ano, Olympusy mají také problémy s FF/BF, byť zjevně o hodně menší než cokoliv jiného - hodně dlouho to byly tak sporadické případy, že tenhle problém prakticky neexistoval, s novějšími AF moduly však tyhle problémy nastat můžou (a zdá se mi, že je to skoro výhradně FF). A Oly je schopný je dost efektivně řešit, protože používá master devicy v servisu a servis je extrémně rychlý, já jsem jeden z velmi mála, kdo to řeší natolik, že mu tohle nestačí. Nakonec proto taky E-30 a E-620 user kalibraci mají, do E-3 ji firmwarem nedodali, protože to asi ani nejde.