nejde ani tak o porovnanie ako o prirovnanie a zladenie CPU a GPU.
Polozil som si otazku aky najvyssi absolutny vykon sa da na tom alebo tamtom stroji dosiahnut.
Odpoved je zhruba ta, ze k danemu chipsetu/doske sa vyberie ten najsilnesi procesor, narve sa tam maximum ram s co najkratsim casovanim, vyberie sa najvykonnejsia graficka karta aka sa tam da vrazit a este sa vyberu optimalne dalsie zariadenia (samozrejme tie najrychlejsie).
samo o sebe je to velmi jednoducheProblem ale nastava prave v tom mieste kedy sa neda presne urcit co je najvykonnejsie v danej triede ale aj vtedy kedy sa neda zistit inak nez testom ci sa vyssi vykon separatneho segmentu vobec nejako prejavi a samozrejme dalsi problem nastava vtedy ak sa zle odhadne vykon zariadenia A kvoli prejavom vykonu zariadenia B.
Ako priklad mozem uviest 3d enginy. Z vysledkov ake podava 3dmark 2003 je zrejme ze velke percento vykonu je priamo zavisle na grafickej karte. Viackrat mi bolo odporucane kvoli jednej aplikacii upgradovat cely stroj, co by stalo povedzme dvoj az trojnasobok nez kupa grafiky.
Experimentalne som upgrade vykonal (zohnal som dosku s 945 chipsetom Pentiom 4 65nm 3ghz 2mb cache a 2gb ram, grafika x1950pro, a pretoze som kupoval v tej dobe uz lowend tak ma to cele stalo 4500 korun).
Narast vykonu bol najzretelnejsi len na RAM (z 154mhz SDR na 667ddr) a prejavilo sa to aj na testovanej aplikacii, avsak len mierne stupol vykon danej aplikacie.
Otvorene priznavam ze som procesor vybral prave z dovodu ze je priblizne rovnako vykonny ako pentium 3 ktore som testoval pokial ide o hodnoty teoretickeho vykonu ale aj o vykon ktory som nameral cez Testcpu.
po upgrade grafickej karty na starom stroji z r9800 na x850 som ale dosiahol upgrade vykonu radovo na dvojnasobok v grafickych operaciach, avsak vykonnostny rozdiel medzi tymito dvoma strojmi predstavoval sotva 10 percent v grafickych operaciach a vysledky testov cpu boli takmer identicke.
Celkove zlepsenie vykonu novej testovanej zostavy ale nastalo az v ten okamih kedy som k nej zohnal dvojjadrovy procesor e7200, kedy sa hodnoty vo vsetkych meranych testoch (cpu aj grafickych) viac nez zdvojnasobili. to uz ale cena novej zostavy bola 6000 vsehovsudy (grafiku, disky, zdroj, case, som mal gratis).
je to do znacnej miery aj vec ceny alebo dostupnosti... upgrade grafickej karty ma stal 3000 korun...
Ak by som teda k tomu Pentiu III vrazil HD3870 tak som si isty tym ze dosiahnem v grafickych operaciach dvojnasobne cisla, pretoze operacie na grafike zrazu zaberu polovicny cas a celkovy narast vykonu v tychto konkretnych operaciach bude o tretinu lepsi vo vsetkych meraniach, ale urcite s tymto vykonom (niekde na urovni 17 000 markov) neprekonam e7200 s x1950
problematika sa potom rozvija dalej do toho na ake ucely je stroj pouzivany a ci su velke naroky na CPU alebo na grafiku. Moje naroky na cpu su relativne male...