Výsledky 1 až 18 z 18

Téma: Jak na připojení segmentovek?

Hybrid View

Předcházející příspěvek Předcházející příspěvek   Další příspěvek Další příspěvek

Standardní Re: Jak na připojení segmentovek?

Hmm, začíná se mi to trochu ujasňovat, K+

tedy k21e = "beta", není to to samé jako hfe ? Mám to na multimetru pro tranzistory.

U jednotlivých segmentů je to snad celkem jasné, ale co na společné anodě. Tam může jít proud od 20mA pro jeden segment až po stovky mA při plném rozsvícení. Tzn. musím počítat s maximálním h21e a podle toho dimenzovat tranzistor, aniž by to ovlivnilo otevření i při minimální zátěži jediné ledky?

Update:
    Citace Původně odeslal Jezevec Zobrazit příspěvek
    mas to tu jak koukam i se vzoreckama, ale trochu iniciativy a nasel bys to na netu min v milionu vydani..
    To máš pravdu, dokonce jsem si kdysi pořídil i dost literatury. Ale podle toho, že 5 stránek vykládají o PN přechodech, elektronech a pak uvedou příklad zesilovače mi to bohužel jasný nebylo. Když už víš co (konkrétně) hledat, jde to líp
    Naposledy upravil Aigor; 17.09.2009 v 22:04.
    PC: GA-EP45-DS3R | E8400 + Ninja | 8GB | 80GB SSD X25-M | Zotac 9500GT | Asus Xonar DX | 2x Hauppauge WinTV HVR-1300 | Enermax MODU82+ 525W | Lancool K1
    Foto: Canon 20D | Tokina 12-24/4 | Canon 24-105/4 L IS USM | Canon 50/1,8 | Giottos MTL3361 + 1301-621C | Nodal Ninja NN5

Standardní Re: Jak na připojení segmentovek?

Citace Původně odeslal Aigor Zobrazit příspěvek
    Hmm, začíná se mi to trochu ujasňovat, K+

tedy k21e = "beta", není to to samé jako hfe ? Mám to na multimetru pro tranzistory.

U jednotlivých segmentů je to snad celkem jasné, ale co na společné anodě. Tam může jít proud od 20mA pro jeden segment až po stovky mA při plném rozsvícení. Tzn. musím počítat s maximálním h21e a podle toho dimenzovat tranzistor, aniž by to ovlivnilo otevření i při minimální zátěži jediné ledky?
    h21e = h21E = beta = hfe (tedy ono to není to samé a vzájemně se liší o cca 1%, ale to jen tak na okraj).

Pro anodu musíš uvažovat takhle: aby se rozsvítili všechny segmenty tak musí téct proud např. 400mA a aby mohl téct proud 400mA, tak bází musí téct 400mA / h21e, což je například 10mA. A aby teklo bází 10mA, tak bázový odpor musí být R = U / I.
    No a když halt bude svítit jen jeden segment tak bude proud bází zbytečně velký, ale to ničemu nevadí.

A ještě jeden tip - kdyby byl tranzistor horký, tak je malý bázový proud a tranzistor není dostatečně otevřen. Ostatně pro spínání to chce "spínací" tranzistor, který má malý úbytek Uce v sepnutém stavu.
    I pes ma svuj den .... a dnes je ten den a já jsem ten pes.

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Podobná témata

1. asociace software na připojení k wifi
    Založil xhavli01 v sekci fóra Sítě
    Odpovědí: 5
    Poslední příspěvek: 08.09.2009, 00:02
  2. Jak vnutit hře síťové připojení?
    Založil Patrez v sekci fóra Sítě
    Odpovědí: 12
    Poslední příspěvek: 08.07.2009, 21:50
  3. ipconfig - Vista
    Založil -Braba- v sekci fóra Sítě
    Odpovědí: 2