Mno, ja sa aktívne zaoberám otázkou akú silnú grafiku k tomu či onému procesoru. Už pred rokmi mi ludia hovorili že Radeon 9800 je prisilný k takému procesoru, holt hovorila to tá istá skupina ludí ktorá tak rada holdovala pentiu 4. Až časom až som si naštudoval architektúru P4 a intel priznal svoje omyly tejto architektúry sa ludia priklonili k prvým dvojjadrám...

Paradox je však ten že pri mnohých operáciách ktoré sa vykonávajú sa grafika používa úplne bežne už len kvôli defaultnému vykreslovaniu čohokolvek do príslušného video bufferu.

Pri mnoho operáciách sa upgrade grafiky prejavil automaticky pozitívne, i ked nešlo o čisté grafické operácie. Uhly pohladu sú preto len dva. bud ten kedy chceme maximum vyťažiť z procesoru, alebo ten kedy chceme maximum vyťažiť z grafiky...

Pochopiteľne, môj pohľad na vec je ten prvý ale testovacie metodiky ale nemôžem velmi podkladať ničím...

ako štandard momentálne beriem dva alebo tri odlišné benchmarky. Prvý testuje výhradne procesor, druhý je 3dMark 2001 ktorého nenáročnosť na grafickú kartu viac odráža výkon procesoru a pamätí. Tretí je 3DMark 2003 ktorý už jasne deklaruje že viac záleží na grafickej karte.

po upgrade z Geforce MX 440 na R9800 sa na výkone CPU mierne zlepšili čísla. Pri upgrade z R9800 na RX850 sa na 3DMarku 2001 nijak dramaticky (skoro vôbec) nezmenil výkon, avšak 3Dmark2003 zvýšil výkon takmer dvojnásobne a reálne dopady na aplikácie ktoré používam boli viac než pozitívne. Istý človek vrazil do rovnakej zostavy akú mám ja aj HD3850 a dosiahol dvojnásobný výkon než mám ja s mojou grafikou teraz.

už od upgradu na 9800 neboli u bežných taskoch žiadne dopady na globálny výkon PC, avšak každý další upgrade sa prejavil velmi na behu aplikácií ktoré intenzívne využívajú 3D akceleráciu. už od x850 boli však reálne dopady zvyšovania rozlíšenia a antialiasingu na priebeh hry len minimálne, o to lepšie sa však dali detekovať memory leaky ktoré sa nachádzali v 3D enginoch hier ktoré som testoval, a o to lepšie sa detekovalo optimálne rozlíšenie hry (kedy sa modely nemusia prepočítavať z ich optimálneho rozmeru).

Za optimálny stav ja považujem ak pri grafických operáciách nedochádza k žiadnemu spomaleniu na procesore, z toho dôvodu že chcem dostať z CPU maximum za každých okolností.

Ak by som robil benchmarky grafík tak vezmem jeden procesor z časovo rovnakej generácie a porovnávam samozrejme takto.

fakt je ten že ak prekreslím FPS z nejakého testu do grafu tak menenie grafík sa dá prirovnať ako keby som ten graf naťahoval do výšky. Vysoké FPS narastú percentuálne najviac, nízke FPS narastú percentuálne najmenej. A ak zoženiem dostatočne šialeného matematika, tak by sa z toho dal vypočítať koeficient ktorý sa dá priradiť ku konkrétnemu procesoru, doske a ramkám.

čo sa ale nedá poprieť je že aj u CPU testu a 3D marku 2001 boli zmeny grafiky pozitívne a často v rozsahoch ktoré boli velmi velké, a aj v miestach grafov kde sa ako o limite dalo hovoriť len o procesore s doskou.