Ahoj,
omlouvám se za stupidní dotaz, ale moje znalosti elementární elektroniky se blíží nule, proto prostím trpělivost...
Zkouším zblastit ovládací panel s jednočipem a několika alfanumerickýma LED segmentovkama. Potřebuju poradit jak budit segmenty z MCU. V ideálním případě se chci vyhnout základním součástkám, jako tranzistor, takže hledám nějaké integrované řešení.
Na netu jsem našel překvapivě jednoduché schémátko pro připojení matice R/G LED, kde je to řešeno pouze posuvným registrem. Přiznám se, že vůbec nechápu, jak to řeší, když jeden bod je cca 30mA, to dává max. 240mA při rozsvícení celého řádku, což 74HC595 nemůže podle specifikace utáhnout
V tomto zapojení sice použili na každý řádek pole výkonových budičů, ale sloupce opět táhnou jen posuvné registry, navíc přes rezistory.
Přiznávám, že jsem úplně zmatenej
Aktuálně potřebuju k Atmelu nadrátovat jen několik segmentovek se společnou anodou, každý dílek max. 30mA. Takže segmenty mám přes 150ohm rezistory do registru 74HC595, ale nevím jak přes MCU nadrátovat spol. anody (ideálně také ovládané posuv. registrem)
![]()