to rayer:
to je fakt. na tú dobu. VH6tku som si oblúbil aj prave preto ze čipset samotný umožňuje priemerne dvojnásobnú kapacitu. Dnes to na tom stroji hodnotím výrazne pozitívne, pretože kapacita Ram je na výkone toho velmi cítiť.
úplne poslednú vec ktorú na tom chcem upraviť je pridať SSD disky kvôli rýchlejším transferom dát - predbežné výpočty mi ukázali že práca s klasickým diskom môže uberať určitým aplikáciám cca 10-15 percent výkonu (aneb urobím všetko pre to aby tualatin bežal naplno bez zdržaní), ale na to som si už založil topic inde.
cielová hranica ram je v mojom prípade niekde u 3gb čo je štandardne strop u 32 bitových windowsov (a teda strop aj k 32 bitovému procesoru vzhladom k platforme, iba ak by som tam dal jeden speci Windows 2000 ktorý PAE podporuje trochu lepsie - teraz neviem ako velmi). tak ci tak so súčastnou kapacitou RAM som vcelku spokojný len ešte zvažujem možnosti väčšej pamäte.
Mám aj dvojprocesorovú dosku VP6 ktorá utiahne aj 2gb avšak do nej dám len jadrá coppermine... Celkový výkon VP6 má vyšší potenciál než môj súčastný stroj, ale copperminové primárne jadro na primárnom threade obmedzuje výkon stroja viac než keď mám uniprocesorový stroj s Tualatinom.
to doc zenith:
onboardovka mala aj dosové ovládače. ale viem aj tolko že to dá strašne zlý zvuk. kedysi som ju používal a potom som radšej upgradoval. tá druhá zvukovka čo mám je nejaká cmedia 87XX ale neviem presne variant. bola predávaná ako lowcost, ale na pohlad vyzerá trochu solídnejšie ako úplné lowko...
ad SDRAMy a VC-RAMy:
Tesne pred koncom životného cyklu SDR štandardu nejaká firma - NEC - vypustila štandard ktorému sa hovorilo VC-Ram - Virtual Channeling. Tento štandard a všetky jeho špecifikácie boli k dispozícii bezplatne. Aplikovanie tejto technologie sa používalo len na SDRamkách a na radičoch vo Via chipsetoch a u NON-INTEL chipsetoch. DIMM modul takejto ramky som v živote nevidel na vlastné oči, len som zachytil informácie o tom že sa táto technologia používa do niektorých DIMM a do niektorých čipsetov.
S istotou viem že môj chipset by mal byť schopný VC-RAMy zvládnuť, ale pretože VC-Ramy neboli fyzicky od SD-Ramiek odlišné a je takmer isté že boli spätne kompatibilné tak je možné že mnoho výrobcov túto technologiu ani neuvádzalo...
v praxi to fungovalo tak že došlo k vytvoreniu 16tich virtuálnych kanálov do ram a z ram.
každopádne VC-Ramy sú takmer mýtus než reálny hardware. Na Wikipedii som nejaké info o tom našiel.