Inak ake mate skusenosti s pouzivanim nadrozmernych SDRam modulov v doskach z generacie okolo roku 2000? Vyrobcovia udavaju pevnu kapacitu 512mb na jeden slot (respektive 256mb na jeden bay - jedna strana slotu).
Priemerna doska z tejto ery ma 3 dimm sloty (standardne jeden nenamontovali lebo napajanie by to pri plnom nalozeni pamatami nezvladalo, alebo proste nebolo miesto). Chipset ako taky mi teda utiahne 2 GB ram, doska ale fyzicky umoznuje len 1,5. Co by sa stalo ak by som tam dal 1gb ramku? Viem zohnat ale len kingstony a ich taktovatelnost je naprosto nulova.
Dalsia vec - taktovanie mam dokoncene. Tzn pri chladeni ake som namontoval a pri vlastnostiach jak cipsetu tak procesoru som si nasiel bezpecnu a stabilnu frekvenciu.
Uz dlhsiu dobu sa zaoberam aj ladenim OS - holt som len windowsak - ale aj vsetkeho ostatneho hardware. Cielom tohoto tuningu je co najviac odlahcit procesoru a zaroven ziskat maximalnu kompatibilitu s ovladacmi od roku 1990 MS-Dos pocinaje az do Win Vista 32bit. (3 OS, MSdos, Win98SE, Vista)
Napriklad vyber diskoveho radica je podmieneny dvoma vecami - mam scanner na filmy Canon ktory pracuje cez SCSI rozhranie, tak som vybral SCSI radic ktory v sebe obsahuje jak nove LVD rozhranie (az 160mb/s) tak stare Ultrawide (40mb a ine konektory) na dvoch roznych kanaloch. Radic diskov pritom pracuje aj bez akychkolvek ovladacov na vsetkych mnou pouzivanych OS. Sietovka Intel funguje velmi podobne, TV tuner Pinnacle tiez, plus este som si zohnal USB2/firewire400 radic, pretoze onboard mam len usb 1.1.
Najviac problemov mi sposobuje prave zvukova karta. Sice sa mi ju nasilne podarilo rozchodit na vsetkych platformach, avsak vo Viste ide len stereo. Najlepsie ide na win98 kde su dostupne vsetky jej funkcie, avsak po jej nainstalovani som si vsimol vcelku dost vyssie zatazenie na ram.
Hladam nejaku alternativnu zvukovu kartu ktora by fungovala aj v Dose aj vo viste naplno, ale zatial bolo moje hladanie marne. Jednu lacnu s cipom CMI mam doma, ale niesom s jej fungovanim vobec spokojny - zlyhavala za hlasnych pazvukov, nicmenej som ju len namatkou skusal este za doby kym som mal vadnu realtek sietovku - to by vysvetlovalo cast problemov.
Dalsia vec je ta ze hladam konfiguracie ktore by odlahcili CPU a preniesli co najviac zataze na ostatne komponenty. Preto napriklad chcem dokupit viac SCSi diskov aby som mohol vypnut aspon jeden PATA kanal.

Odpověď s citací