Výsledky 1 až 25 z 228

Téma: Ako rozchodit Tualatin na starsich doskach

Hybrid View

Předcházející příspěvek Předcházející příspěvek   Další příspěvek Další příspěvek

Standardní Re: Ako rozchodit Tualatin na starsich doskach

Jo tak koukam, ze uz ses domeril, vyborne

Gigabyte GA-P67-DS3-B3, Core i7-2600K@4,5GHz, 2xKingston 2GB/1866MHz/CL11, Leadtek 7900GT-256MB DDR3 + Accelero S1, SB-Audigy + YMF724 + DreamBlaster combo, tuner FlyDVB duo, SSD Samsung 840 Pro 128GB + WD1003FBYX RE4 1TB, Seasonic S12II-430, 21" NEC 2190UXp, DVD-RW NEC 4550A->4551A mod, CD-RW Teac 524E, ZIP100, FDD, Canon PowerShot A70, A95+hacked firmware, EOS 350D+CHDK, Pentax K-30, Galaxy S3+CM13, HP ipaq 214, HP 200LX.
    2nd PC: Gigabyte GA-P31-DS3L with custom BIOS, Core2 Duo E8600@4,0GHz, 2xKingston 2GB/1066MHz/CL5
    3rd PC: Abit BX133-Raid, Tualatin 1300@1733/133/1,65V, 2x256MB. WEB: http://rayer.g6.cz

Inak ake mate skusenosti s pouzivanim nadrozmernych SDRam modulov v doskach z generacie okolo roku 2000? Vyrobcovia udavaju pevnu kapacitu 512mb na jeden slot (respektive 256mb na jeden bay - jedna strana slotu).

Priemerna doska z tejto ery ma 3 dimm sloty (standardne jeden nenamontovali lebo napajanie by to pri plnom nalozeni pamatami nezvladalo, alebo proste nebolo miesto). Chipset ako taky mi teda utiahne 2 GB ram, doska ale fyzicky umoznuje len 1,5. Co by sa stalo ak by som tam dal 1gb ramku? Viem zohnat ale len kingstony a ich taktovatelnost je naprosto nulova.

Dalsia vec - taktovanie mam dokoncene. Tzn pri chladeni ake som namontoval a pri vlastnostiach jak cipsetu tak procesoru som si nasiel bezpecnu a stabilnu frekvenciu.

Uz dlhsiu dobu sa zaoberam aj ladenim OS - holt som len windowsak - ale aj vsetkeho ostatneho hardware. Cielom tohoto tuningu je co najviac odlahcit procesoru a zaroven ziskat maximalnu kompatibilitu s ovladacmi od roku 1990 MS-Dos pocinaje az do Win Vista 32bit. (3 OS, MSdos, Win98SE, Vista)

Napriklad vyber diskoveho radica je podmieneny dvoma vecami - mam scanner na filmy Canon ktory pracuje cez SCSI rozhranie, tak som vybral SCSI radic ktory v sebe obsahuje jak nove LVD rozhranie (az 160mb/s) tak stare Ultrawide (40mb a ine konektory) na dvoch roznych kanaloch. Radic diskov pritom pracuje aj bez akychkolvek ovladacov na vsetkych mnou pouzivanych OS. Sietovka Intel funguje velmi podobne, TV tuner Pinnacle tiez, plus este som si zohnal USB2/firewire400 radic, pretoze onboard mam len usb 1.1.

Najviac problemov mi sposobuje prave zvukova karta. Sice sa mi ju nasilne podarilo rozchodit na vsetkych platformach, avsak vo Viste ide len stereo. Najlepsie ide na win98 kde su dostupne vsetky jej funkcie, avsak po jej nainstalovani som si vsimol vcelku dost vyssie zatazenie na ram.

Hladam nejaku alternativnu zvukovu kartu ktora by fungovala aj v Dose aj vo viste naplno, ale zatial bolo moje hladanie marne. Jednu lacnu s cipom CMI mam doma, ale niesom s jej fungovanim vobec spokojny - zlyhavala za hlasnych pazvukov, nicmenej som ju len namatkou skusal este za doby kym som mal vadnu realtek sietovku - to by vysvetlovalo cast problemov.

Dalsia vec je ta ze hladam konfiguracie ktore by odlahcili CPU a preniesli co najviac zataze na ostatne komponenty. Preto napriklad chcem dokupit viac SCSi diskov aby som mohol vypnut aspon jeden PATA kanal.
    Abit VH6-T mod "Immolator" * Intel Pentium III-S "Tualatin" 1.400@1,628Mhz * PQI SDR SDRAM PC133CL3 @ 155CL2 - 1,5 Gb * Asus Radeon x850XT 256mb * Pinnacle 300i * Creative SoundBlaster LIVE! * Adaptec 19160 * Intel PRO GT 10/1000 * Seagate Cheetah 15k 73GB * Windows 98SE

Senior Member Avatar uživatele DOC_ZENITH
    Vliv
    268

1gb sdram jsem v životě neviděl. Možná serverové ECC moduly, ale jinak ani náhodou. Z běžných chipsetů je to takto:

Via chipsety: Max 2gb, obvykle 1,5 kvůli třem slotům. Max 512mb na slot, a když osadíš 3 sloty modli se aby to bylo stable byť jen na 100mhz. Pokud máš Intela 815 tak 512mb celkem. Klidně v jednom slotu. Pokud BX/ZX tak 1gb celkem max 256mb v jednom slotu a pouze oboustranný moduly. Pokud SIS (nepamatuji si přesně název, ale má 2x SDR a 2x DDR) tak 1gb, 2x512. Pak jsou tu ještě Intel 820/840 který daj 2gb ale to jsou RDram a o tom tu asi řeč není.

Ke zvukovce - taková zvukovka není a jsi šťastný člověk že to to jde tak jak to jde.
    The best Unreal Tournament maniac.

zaplnene mam vsetky tri sloty maximalnou kapacitou a funguje to na 154mhz maximalne. o jeden MHz viac a pomocou kombinacie Oblivionu a dvoch prehravacov videa viem navodit chyby u ktorych vidno na ciernom Xvide farebne body - artefakty. Pricina je ohromna spotreba pamate, sprievodny jav je pokles voltaze. S podobnym problemom som sa stretol aj u grafik a oc ram.

Problem je lokalizovany na strednom Dimm slote. s horeuvedenou diagnostikou a prazdnym strednym slotom (a nastavenim v biose ktore vyplo napajanie vsetkych prazdnych slotov - dimm i pci) sa problem nevyskytuje ani na vyssej frekvencii. Pokial je ten slot hociakym stylom napajany tak sa problem prejavy (ci je plny, alebo prazdny ale napajany vid bios). Vyssie teploty prostredia ten problem zvyraznuju.

Ako opravu by som videl vymenu kondenzatorov na celej doske - netrufnem si na to, iba ak by som zohnal rovnaku dosku a nechal upravu urobit na nej niekym inym. Druha moznost je zohnat PQI SDRamky ktore maju osadene cipy s low spotrebou (pqi vyrabala dva varianty. ja mam pravdepodobne tie starsie cipy ktore maju vyssiu spotrebu).

Jediny dovod preco vlastne doteraz ta doska neodisla je ten ze pri navrhu chladenia som automaticky dal chladenie na vsetky mosfety aj clock generatory a zariadil prudenie vzduchu nielen nad chladicom CPU ale aj okolo neho. Teploty nad 40-50 stupnov by tie kondiky nafukovali.

SDRam 1gb som videl, dokonca na vlastne oci aj non-ecc. Kingston only, max frekvencia okolo 137mhz pri CL3 - len tolko co papierovo dovolil modul. Mozno ak by som niekde zohnal moduly Kingmax 512 ktore maju frekvenciu udavanu na 150 dokonca aj na 166mhz... tak by limit dany ramkou ustal. bohuzial uzky profil...

RD ramy... vzdy som tuzil po doske Asus TUSL, uz len pre tu srandu, ale tak bohaty som v tej dobe nebol, a teraz sa nedaju zohnat ani dosky a RDramky uz vobec.

ad zvukovka: skoda... uvidim co vytrieskam este z tej lacnej CMIcky... obecne som s nimi mal menej problemov nez s Creativkami, ale to bolo na inych strojoch a pri mensich narokoch. Alternativna moznost je onboardka, ale to je naozaj velmi velmi zla moznost. (AC97 - stereo a sw kodek)
    Naposledy upravil Mir; 07.09.2009 v 11:08.
    Abit VH6-T mod "Immolator" * Intel Pentium III-S "Tualatin" 1.400@1,628Mhz * PQI SDR SDRAM PC133CL3 @ 155CL2 - 1,5 Gb * Asus Radeon x850XT 256mb * Pinnacle 300i * Creative SoundBlaster LIVE! * Adaptec 19160 * Intel PRO GT 10/1000 * Seagate Cheetah 15k 73GB * Windows 98SE

No ale k cemu je takovej SDRAM modul dobrej? Kdyz je to limitovany chipsetem jak rika DOC_ZENITH. BXovy desky mely typicky 3 nekdy i 4 sloty takze 768-1024MB RAM, na tu dobu nevidana kapacita

Gigabyte GA-P67-DS3-B3, Core i7-2600K@4,5GHz, 2xKingston 2GB/1866MHz/CL11, Leadtek 7900GT-256MB DDR3 + Accelero S1, SB-Audigy + YMF724 + DreamBlaster combo, tuner FlyDVB duo, SSD Samsung 840 Pro 128GB + WD1003FBYX RE4 1TB, Seasonic S12II-430, 21" NEC 2190UXp, DVD-RW NEC 4550A->4551A mod, CD-RW Teac 524E, ZIP100, FDD, Canon PowerShot A70, A95+hacked firmware, EOS 350D+CHDK, Pentax K-30, Galaxy S3+CM13, HP ipaq 214, HP 200LX.
    2nd PC: Gigabyte GA-P31-DS3L with custom BIOS, Core2 Duo E8600@4,0GHz, 2xKingston 2GB/1066MHz/CL5
    3rd PC: Abit BX133-Raid, Tualatin 1300@1733/133/1,65V, 2x256MB. WEB: http://rayer.g6.cz

to rayer:
    to je fakt. na tú dobu. VH6tku som si oblúbil aj prave preto ze čipset samotný umožňuje priemerne dvojnásobnú kapacitu. Dnes to na tom stroji hodnotím výrazne pozitívne, pretože kapacita Ram je na výkone toho velmi cítiť.

úplne poslednú vec ktorú na tom chcem upraviť je pridať SSD disky kvôli rýchlejším transferom dát - predbežné výpočty mi ukázali že práca s klasickým diskom môže uberať určitým aplikáciám cca 10-15 percent výkonu (aneb urobím všetko pre to aby tualatin bežal naplno bez zdržaní), ale na to som si už založil topic inde .

cielová hranica ram je v mojom prípade niekde u 3gb čo je štandardne strop u 32 bitových windowsov (a teda strop aj k 32 bitovému procesoru vzhladom k platforme, iba ak by som tam dal jeden speci Windows 2000 ktorý PAE podporuje trochu lepsie - teraz neviem ako velmi). tak ci tak so súčastnou kapacitou RAM som vcelku spokojný len ešte zvažujem možnosti väčšej pamäte.

Mám aj dvojprocesorovú dosku VP6 ktorá utiahne aj 2gb avšak do nej dám len jadrá coppermine... Celkový výkon VP6 má vyšší potenciál než môj súčastný stroj, ale copperminové primárne jadro na primárnom threade obmedzuje výkon stroja viac než keď mám uniprocesorový stroj s Tualatinom.

to doc zenith:
    onboardovka mala aj dosové ovládače. ale viem aj tolko že to dá strašne zlý zvuk. kedysi som ju používal a potom som radšej upgradoval. tá druhá zvukovka čo mám je nejaká cmedia 87XX ale neviem presne variant. bola predávaná ako lowcost, ale na pohlad vyzerá trochu solídnejšie ako úplné lowko...

ad SDRAMy a VC-RAMy:
    Tesne pred koncom životného cyklu SDR štandardu nejaká firma - NEC - vypustila štandard ktorému sa hovorilo VC-Ram - Virtual Channeling. Tento štandard a všetky jeho špecifikácie boli k dispozícii bezplatne. Aplikovanie tejto technologie sa používalo len na SDRamkách a na radičoch vo Via chipsetoch a u NON-INTEL chipsetoch. DIMM modul takejto ramky som v živote nevidel na vlastné oči, len som zachytil informácie o tom že sa táto technologia používa do niektorých DIMM a do niektorých čipsetov.

S istotou viem že môj chipset by mal byť schopný VC-RAMy zvládnuť, ale pretože VC-Ramy neboli fyzicky od SD-Ramiek odlišné a je takmer isté že boli spätne kompatibilné tak je možné že mnoho výrobcov túto technologiu ani neuvádzalo...

v praxi to fungovalo tak že došlo k vytvoreniu 16tich virtuálnych kanálov do ram a z ram.

každopádne VC-Ramy sú takmer mýtus než reálny hardware. Na Wikipedii som nejaké info o tom našiel.
    Naposledy upravil Mir; 07.09.2009 v 14:56.

Zvukovky s Cmedia cipsetama sou taky hrozny sumitka, kdyz tam mas ten ISA slot, tak tam soupni SB AWE 64 gold nebo aspon nakou plne vybavenou ESS1868 (s wavetable) a nebo pro fajnsmekry Gravis Ultrasound Po letech jsem konecne jeden exemplar plne delky ISA sehnal
    Ja mel svyho casu kombo ESS1868+WT+3D a SB Live! (jedna pro DOSovy hry a druha pro wokeni, a vedle kompu prepinac vystupu.

Senior Member Avatar uživatele DOC_ZENITH
    Vliv
    268

Tak mě napadá že ta SDrama může bejt do něčeho jiného než je PC. Dáváte si snad někdo do PC XDR paměti ? , tyhle nový generace RDramů jsou do serverovejch strojů s IBM CPU. To samé ale ze starší doby bude podle mě podvozek pro ty obrovské SDramy. Co takhle ňáká Powermac G4? hmmm ?

Jinak já jsem měl tu čest s Asusáckou deskou s I820 a rimkama pro P3 byl to taky první chipset s AGP4x. A ta deska měla výhodu že se skvěle taktovala a FSB až k 200 nebyl problém. Ale pak jsem si sehnal vše potřebné, a když jsem to po půl roce sestavil tak deska KO. Nevim proč, fyzicky se jí nic nestalo, ale už nefungovala, tak jsem jí vyhodil a paměti dal do jednoho 3ghz Northwooda na kterýho jsem měl I850 desku.

Onboardovka = v dosu se s tim rozluč, v dnešní době i na win95/98, a v linuxu tak 50/50, dobrou chuť. + Obvykle hrajou špatne + nemožnost jakéhokoliv ekvalizéru v driverech, to aspoň ty SB 128 maj táhla na basy a výšky.
    The best Unreal Tournament maniac.

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Podobná témata

1. FAQ DvD to DivX
    Založil AjsTi v sekci fóra Programy a problémy s nimi
    Odpovědí: 186
    Poslední příspěvek: 04.01.2010, 20:56
  2. FAQ: Mechaniky a média (2.9.2007)
    Založil peta303 v sekci fóra Optické, přenosné a jiné disk(et)y
    Odpovědí: 4
    Poslední příspěvek: 25.08.2007, 02:08

Pravidla přispívání