Je mi jasné, že je to tak trochu věčné téma, zkusím mu ale přidat na atraktivitě.
Rozhodl jsem se po dlouhém vnitřním boji pro koupi zrcadlovky, kterou jsem sice vždycky chtěl, ale zároveň jsem vždycky věděl, že u mě bude dost nevyužitá. Nejsem, a v dohledné době nebudu ten typ, co se prostě zvedne a jde třeba na půl dne fotit přírodu, foťák chci používat v podstatě na focení momentek a míst, která navštívím. De facto nic co by nezvládl nějaký lepší kompakt (zvlásť když sehnat dnes něco se širokým ohniskem není žádný problém), ale vždycky mě na kompaktech štvala nízká rychlost autofocusu, kvůli které člověku lecos unikne a relativní špatná kvalita fotek.
Můj rozpočet by se měl pohybovat kolem 20 tisíc, víc mi připadá pro mé účely nesmyslné. Chtěl bych pokrýt běžná ohniska, které nabízí kompakty, tj. ~28 mm až dejme tomu 100 mm a třeba i trochu víc. Od foťáku čekám hlavně rychlost ve všech směrech (autofocus, ovládání) a pokud možno dobrý hledáček.
Jakožto fanda Canonu jsem začal s výběrem u nich a byl jsem překvapen, že se Canon ani po letech nezmohl na záklaďák s širším rozsahem, i když přece jenom zapracoval na optické kvalitě a podle photozone je nyní 18-55 IS opticky nečekaně kvalitní. 500d by pro mně nenabízela nic převratného (rozlišení se pohlo k horšímu, video je sice fajn, ale stejně bych to moc nepoužíval a za lepší rozlišení displeje ty peníze navíc asi nestojí) a tak bych si u Canonu vybral asi 450d buď s jedním nebo oběma záklaďáky - ne že bych 55-250 IS tak moc potřeboval, ale později dokoupený by asi stál o dost víc.
Co by mě u Canonu štvalo je kromě bídné situace se základními objektivity (skoro není kam upgradovat kdyby mě to začalo bavit) dost plastový pocit z těla (měl jsem ho v ruce asi den), není to sice taková tragédie, ale mám raději věci, u kterých má člověk pocit, že je hned nerozbije.
U Nikonu jsem nejprve uvažoval na D5000, který nevypadá zle, ale pak jsem díky jinému threadu objevil nabídku na D90 s objektivem 18-105 VR http://www.dixonstaxfree.co.uk/index...00606&group=13.
Podle všeho je to o dost pokročilejší foťák, předpokládám že z něj na omak budu mít méně plastovější pocit. Objektiv je možná o fous opticky horší oproti Canon 18-55 IS, ale je lépe mechanicky provedený a hlavně mnohem univerzálnější.
Nevýhoda samotné zrcadlovky je v mých očích hlavně o téměř 200 gramů vyšší hmotnost (což je daň za pevnost, kterou jsem ochoten akceptovat) a mírně horší ostrost obrazu, ale asi ne o tolik horší abych měl šanci poznat to kdekoliv jinde než v recenzi.
Konečně se dostávám k jádru dotazu: je celkem zřejmé, že set D90 je výhodnější koupě než set 450d, ale je to možné jen za cenu koupě D90 v zahraničí. Nikon pokud vím neposkytuje mezinárodní záruku, samotný Dixons travel poskytuje jeden rok a jaká záruka bude v krabici nevím - v nejlepším případě asi 2 roky v UK. Do UK běžně nelétám a ani se nechystám začít, jak moc se tedy DSLR kazí? Kolikrát jste za dobu záruky na svůj foťák museli navštívit servis, byly to závažné opravy? Dost pravděpodobná mi připadá nutnost opravy případného BF/FF, kolik taková oprava stojí pokud si ji člověk zaplatí sám? A nakonec nejobecnější otázka, do čeho byste šli vy (klidně mimo ty dva, o kterých uvažuju já, své požadavky jsem napsal na začátku)?
Nakonec dodávám, že jsem prověřoval i Olympus e-620, bohužel podle recenzí není tak rychlý a hlavně pro mě připadá v úvahu jen double zoom kit, kde má objektiv 14-42 dost pitomý rozsah, takže bych musel často přehazovat a nejsem ochotný investovat velkou částku do lepšího objektivu. Na druhou stranu ten rozsah není o moc horší než u Canonu, takže pokud by Nikon z nějakého důvodu vypadl, dala by se e-620 je zvážit.
Díky za reakce!