Výsledky 1 až 24 z 24

Téma: Maximální rychlost připojení PC-Server ?

Hybrid View

Předcházející příspěvek Předcházející příspěvek   Další příspěvek Další příspěvek
    Administrátor mince Avatar uživatele Jezevec
    Vliv
    300

Standardní Re: Maximální rychlost připojení PC-Server ?

iSCSI je protokol zalozeny na SCSI (ktery se pouziva i na SATA/SAS) akorat prevedeny na LAN (ethernet). Je to protokol specielne pro pripojeni disku => da ti na dany technologii maximalni vykon (o dost lepsi nez jakykoli zpusob sdileni). Ovsem chova se to skutecne jako disk => nelze tentyz prostor zaroven pripojit pres iSCSI k nekolika ruznym strojum (stejne jako disk). Lze jej samozrejme dal nasdilet ze stroje, ke kteremu je pripojen.

Pro klienta se to chova tak, ze system proste vidi "fyzicky" disk a jak si ho naformatujes je na tobe. To je ve spouste situaci vyhoda, protoze napriklad widle odmitaji lecjake operace delat na samba discich (win sdileni) s tim, ze nejde o lokalni disk.

Samo ten disk muzes pripojit kamkoli, ovsem vzdy jen k jednomu stroji (RW), nektery implementace umoznujou pripojit N dalsich stroju ale RO. Ten protokol
    umi dneska vetsina "lepsich" SAS.

Protokol neobsahuje zadny zabezpeceni => neni v zadnym pripade dobry ho provozovat ve verejny siti . Existujou i swiste pro nej spesl optimalizovany. Pohledej benchmarky.
    IMPROBE AMOR, QUID NON MORTALIA PECTORA COGIS - krutá jsi, lásko, kam až ty doženeš smrtelná srdce -- Vergilius
    Mnoho je prostředků, které léčí lásku, ale žádný není spolehlivý.
    S tím, čeho se na nás dopustili druzí se už nějak vyrovnáme. Horší je to s tím, čeho jsme se na sobě dopustili sami.
    -- Francois La Rochefoucauld
    Nabídnout přátelství tomu, kdo chce lásku, je jako dát chleba tomu, kdo umírá žízní.

Ja jsem pred cca tremi lety iSCSI jen tak z prdele jednou na asi hodinu zprovoznil, trvalo mi to cca hodku a pul, ale je mozne ze to dnes uz pujde rychleji. Je to neco ala FC, akorat na normalnim HW. Ja to provozoval pres gigabit na integrovanych obyc sitovkach, coz mozna bude duvod, protoc jsem se nedostal pres cca 35-40MB cteni z RAID5 4x500GB SATAII, oboje dualcore cca 2GHz. Server byl openSuSE, klient XPcka. Verim ze na lespim zeleze (hlavne poradne intel sitovky do PCI-E) a po vytuneni TCP (jumbo frame a vetsi buffery) by ses mohl dostat pres 80MBps, mozna az na 100, vic bude asi problem. Dost dobre ale nechapu, proc by diskove pole melo byt hlucne, onehda jsem postavil linuxovy RAID-5 5x1TB fileserver co skoro neni slyset. zapracuj na odhlucneni a mas to vyresene.

vi nekdo neco o tomto? ATA over Ethernet (AoE): http://en.wikipedia.org/wiki/ATA_over_Ethernet

update: ted si vpozminam ze AoE mel nejaky levny NAS se kterym jsem pracoval...mozna to je lepsi nez iSCSI, protoze to nejede pres TCP/IP.

update 2: http://www.pr-inside.com/study-finds...r-r1266956.htm WAU!
    Naposledy upravil Petrik; 20.08.2009 v 22:44.
    desktop: i5-2500K@3700MHz, MSI P67A-C43-B3, 2x4GB Kingston Value, Sapphire 5850 Xtreme 1GB 850/1100, 2xWD10EALX fake RAID-1, LG W2600HP-BF S-IPS,Razer DiamonBack, Seasonic SS-400ET-F3, Windows 7 x64 SP1 + ubuntu x64
    notebook: IBM T41p, 1.7 Pentium M, 14" 1400x1050, 1.5GB RAM, 40GB 4200r, Ubuntu 9.04
    ultraportable: IBM X41, 12" XGA 1.5GHz Dothan, 2GB RAM, 32GB CF Pretec 233x SSD, Ubuntu 9.10
    repro: Teufel Concept E Magnum PE 5.1

Na linuxu problem neni, tam treba NFS beha bez problemu 115MBps na gigabitu, ale jakmile je klientem windows, tak to ne a ne a nejede.
    Zkousel jsem sambu, nfs a iscsi. Instalace targetu na linuxu je dnes jeden prikaz a vse udela distribuce, pripojeni na windows je taky otazka par kliknuti. Jen ten vykon nejak schazel.

Fanless Experiment || Gigabyte Z77-DS3H | Intel i5-3570K | Thermalright HR-02 | 16G DDR3 | Sapphire HD 7750 Ultimate | Crucial M4 256GB | Seasonic X-400FL | Fractal Define R4
    Dell D430 || i945G | C2D 1.2G ULV | 2G DDR2 533 | GMA950 | 12" 1280x800 | 80G 4k2 | 802.3ab | 802.11g | 802.15.1 | HSDPA | Windows 7 x64
    Storage || i965G | E2200 | 4G DDR2 | RAID5 6x Samsung HD154UI 1.5TB - ~7TiB | 802.3ab ...powered by Ubuntu Server x64
    Accessories || E-MU Tracker Pre USB 2.0 | Meier Corda Headsix | Sony MDR-CD470 | Pioneer A-204R | Tesla ARS 9218 32 | LG 32LD350

"Music is essentially useless, as life is." George Santayana

nj, ale pokud to nejde sdílet zároveň jinam (čehož jsem se obával), pak to pro mě nemá význam. Ne že bych to nemohl nasdílet z workstation, ale pak to celé trochu ztrácí kouzlo. Data bych musel rozsekat na storage a pracovní, přičemž podle požadované rychlosti a dostupnosti (workstation nepojede nonstop) bych je musel přesouvat mezi iSCSI a Sambou,... ve výsledku jedna velká komplikace a zmatek.

Co se týká hlučnosti, myslím že víc už se udělat nedá (snad krom vodníka). Disky mám na gumách a ofukuje je regulovaná Noctua, snažím se je udržet aspoň pod 40°C, navíc extra peče samotný řadič, tj. další fan, potom outtake na bedně a zdroj. Není to sice kravál (většina lidí tvrdí že je to tiché), ale večer/v noci to prostě vnímám jako souvislej hukot+seek a možnost pracovat na úplném pasívu je lákavá.
    PC: GA-EP45-DS3R | E8400 + Ninja | 8GB | 80GB SSD X25-M | Zotac 9500GT | Asus Xonar DX | 2x Hauppauge WinTV HVR-1300 | Enermax MODU82+ 525W | Lancool K1
    Foto: Canon 20D | Tokina 12-24/4 | Canon 24-105/4 L IS USM | Canon 50/1,8 | Giottos MTL3361 + 1301-621C | Nodal Ninja NN5

mno, ja neco podobnyho rozbehaval linux vs. mac ... na TGe jsem daval po tuningu skoro vseho cca 600-700MB/s, jedinej problem byl, ze nektery pomerne podstatny masoxovy aplikace (finalcut, quicktime), po par minutach streamovani touhle rychlosti proste zamrazily celej pocitac ... ani kurzor se nehejbal ...

co se tyce widli, tak existuje modifikace NTFS pro praci s videem, ktera umi mountit jeden fyzickej svazek na vice strojich, ale zaboha si nevzpomenu na nazev. bylo to urceny pro nejakej AVIDackej grabovaci/strihovej hardware ...
    Hrrrr, will you stop using people as human driven search engines? Google.com has all the answers you need.

Ještě zpět - náhodou jsem teď narazil na požadavek malé domácí stanice s velkým úložným prostorem. Tam by iSCSI mohlo najít uplatnění, ale nedaří se mi dohledat požadavky na HW a reálnou rychlost. Na stanici určitě Win, na serveru Linux.

Představuju si stanici jako diskless a vzdálený boot z iSCSI. Jde taky o to, jestli by se zvládal ukládat TV stream (HTPC), nebo minimálně přehrávání DivX
    PC: GA-EP45-DS3R | E8400 + Ninja | 8GB | 80GB SSD X25-M | Zotac 9500GT | Asus Xonar DX | 2x Hauppauge WinTV HVR-1300 | Enermax MODU82+ 525W | Lancool K1
    Foto: Canon 20D | Tokina 12-24/4 | Canon 24-105/4 L IS USM | Canon 50/1,8 | Giottos MTL3361 + 1301-621C | Nodal Ninja NN5

Citace Původně odeslal Aigor Zobrazit příspěvek
    Ještě zpět - náhodou jsem teď narazil na požadavek malé domácí stanice s velkým úložným prostorem. Tam by iSCSI mohlo najít uplatnění, ale nedaří se mi dohledat požadavky na HW a reálnou rychlost. Na stanici určitě Win, na serveru Linux.

Představuju si stanici jako diskless a vzdálený boot z iSCSI. Jde taky o to, jestli by se zvládal ukládat TV stream (HTPC), nebo minimálně přehrávání DivX
    linux by mel jit z iSCSI bootovat bez problemu, wokna tusim taky. co se pozadavku tyce, jsou skoro nulovy. da se to dokonce rozchodit tak, ze klient opravdu posila SCSI commandy primo radici a server do toho vubec nesaha ...
    Hrrrr, will you stop using people as human driven search engines? Google.com has all the answers you need.

Citace Původně odeslal Fox!MURDER Zobrazit příspěvek
    co se pozadavku tyce, jsou skoro nulovy. da se to dokonce rozchodit tak, ze klient opravdu posila SCSI commandy primo radici a server do toho vubec nesaha ...
    Na straně Linuxu/serveru věřím že implementace existuje, ale dost pochybuju, že např. běžná síťovka umí natáhnout systém po iSCSI. Jak nainstaluju widle, mají iSCSI default ovladač, nebo ho musím integrovat do CD ?

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Podobná témata

1. Bind & FORMERR resolving domain
    Založil NeMeM9aA v sekci fóra Operační systémy na bázi Unixu
    Odpovědí: 50
    Poslední příspěvek: 26.03.2008, 21:27
  2. ipconfig - Vista
    Založil -Braba- v sekci fóra Sítě
    Odpovědí: 2
    Poslední příspěvek: 11.03.2008, 10:31
  3. Rychlost portu , rychlost připojení k internetu
    Založil pavlos v sekci fóra Sítě
    Odpovědí: 9