Výsledky 1 až 25 z 43

Téma: 5 ISP a jedna sitova karta. Jak je pripojit?

Threaded View

Předcházející příspěvek Předcházející příspěvek   Další příspěvek Další příspěvek

Standardní Re: 5 ISP a jedna sitova karta. Jak je pripojit?

Ono se to může zdát, že switch je nejjednoduší řešení, ale dávejte si na to pozor. Žádný ISP vám toto řešení nikdy nedoporučí, protože si mezi sebou navzájem pronajímají trasy a tak se lehce může stát, že po propojení do switche nejen, že nepojede internet vám, ale i řadě dalších a nejspíše vás ISP natvrdo odstřihne za neoprávněný zásah do infrastruktury (což si pak určitě i zaplatíte).
    Mám tuto zkušenost prakticky ověřenou (že jsou s tím problémy).

Čili nezbývá než použít více síťových karet v routeru nebo víceportový router (například zmiňovaný Mikrotik je imho velmi luxusní řešení za málo peněz).

Ad load balancing - to je těžké zařídit, protože můžeš jen ovlivňovat odchozí směr a z toho vesměs nepoznáš, jak brutální bude incoming směr. Load balancing lze provést pouze ve spolupráci s ISP, od kterého máš např. 4 ADSL linky (ale to ti v ČR stejně nikdo neudělá - zkoušel jsem to u tří velkých poskytovatelů).
    Já toto řeším u jednoho zákazníka, kde mají pomalejší ale vyhrazenou linku a pak druhou rychlou (ale sdílenou s pomalým uploadem), že služby http,https a další jedou přes rychlou a ty "důležité" jedou pak přes vyhrazenou, která není zbytečně bržděna sosáčema. Při výpadku jednoho nebo druhého se pak přenastaví pravidla routingu (vše pak jede jen tou živou linkou). Po obnovení spojení se nastaví původní (rozdělená) pravidla. Zpoždění od výpadku po přepojení je do 60 sekund (skript spouští cron každou minutu).

Citace Původně odeslal Petrik Zobrazit příspěvek
    Windows XP i Linux by pak meli opet provadet automaticky load ballancing. Teoreticky by toto melo fungovat, wokna dokonce umi detekovat nefungujici branu a pouzivat jen tu funkcni, linux by to take mohl umet.
    Nevím, jakou s tím máš ty zkušenost, ale já s tím mám zkušenost špatnou - Windows XP se tvrdošíjně snaží data posílat stále jednou gatewayí, ikdyž je mimo provoz (čekal jsem 5 minut). V routingu mají obě stejnou prioritu.
    Naposledy upravil Paolo; 15.08.2009 v 15:41.
    Neděkujte, nenadávejte, pokud se vám něco líbí nebo nelíbí, používejte prosím hodnocení/reputaci/karmu - prostě ikonku s vahami pod avatarem.

Kdo vás kdy a za co ohodnotil uvidíte ve svém Uživatelském panelu.

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Podobná témata

1. Nefungujici sitova karta - ThinkPad R40
    Založil sram v sekci fóra Sítě
    Odpovědí: 6
    Poslední příspěvek: 07.09.2007, 03:48
  2. sitova karta s podporou W2000 sever..
    Založil thomasek v sekci fóra Sítě
    Odpovědí: 5
    Poslední příspěvek: 20.01.2006, 09:45
  3. Sitova karta
    Založil Spajky v sekci fóra Sítě
    Odpovědí: 13
    Poslední příspěvek: 19.01.2003, 09:47

Pravidla přispívání