Výsledky 1 až 25 z 26

Téma: Instalace OS - nelze naformátovat oddíl! Hlásí poškozený disk!

Hybrid View

Předcházející příspěvek Předcházející příspěvek   Další příspěvek Další příspěvek

Unhappy Re: Instalace OS - nelze naformátovat oddíl! Hlásí poškozený disk!

Je to Western Digital...mimoto, včera večer jsem ještě zkusil FORMAT C: přes příkazový řádek mimo instalaci a format byl dokončen, ale s hláškou: "Na disku se nacházejí nevratně poškozená místa, která nelze naformátovat. Formátování nelze plně dokončit." Takže asi je úplně v pr...že??

Dědeček hříbeček Avatar uživatele Mymak
    Vliv
    312

Standardní Re: Instalace OS - nelze naformátovat oddíl! Hlásí poškozený disk!

Nemusi to byt nutne nevratne poskozeny. Zkus na to pustit hdd regenerator - pokud se mu podari opravit prvni nalezeny vadny blok, da se predpokladat, ze pujdou i ty dalsi.
    HOME: C2D E8400 @ 400x9, GA-P35-DS4 rev. 2.1, 2x TWIN2X4096-6400C4DHX, HD5850 1GB, U3415W, CT256MX100SSD1, WD6401AALS, WD1001FALS, 2x HD154UI, DVD-E616A3, SH-S202H, VX550, MX Revolution
    WORK: DELL OptiPlex 9020 (Core i7-4770, 32GB RAM, Nvidia GTX645, Samsung SM841 256GB) + 2x DELL UltraSharp U2713H + Logitech Wireless Desktop MK710
    new home in progress: i7 3770K, P8Z77-V PRO, 4x 8GB Hynix DDR3/1600, HD7950 3GB, U3415W, 2x SSD 850 Pro 1TB, .....

Opravit vadný blok na disku NELZE! Samo, pokud máš FATku, ve které je označen cluster jako BAD, tak to ještě neznamená, že je v něm vadný sektor.
    Jde (a to většina výrobců dělá) jej přemapovat do oblasti vyhrazené pro případné bloky. To taky dělá většina disků "na pozadí" a uživatel se to ani nedozví. Problémy nastanou až když toto volné místo (ve vyhrazené oblasti) dojde.

Stáhni si ten Diagnostic Tool (DOS), spusť a vytvoř si disketu, ze které nastartuješ a udělej quick a full test.

Jestli na tom disku nemáš žádná data, tak můžeš i write test. Bude-li jeden z těch testů hlásit chybu, tak vytiskni report a jdi disk reklamovat.
    Je-li už po záruce, tak si z něj udělej těžítko, ale na data už ho nepoužívej (pokud o ně nechceš přijít)
    Neděkujte, nenadávejte, pokud se vám něco líbí nebo nelíbí, používejte prosím hodnocení/reputaci/karmu - prostě ikonku s vahami pod avatarem.

Kdo vás kdy a za co ohodnotil uvidíte ve svém Uživatelském panelu.

Pokud je problém v něčem jiném, než ve fyzickém stavu plotny, tak by taky mohl pomoct Gparted a prostě naformátovat na jiný filesystem.

http://sourceforge.net/projects/gparted/files/

Honza
    Am386 DX 40

Zdravím.

Zmýlil jsem se. Je to Hitachi Deskstar 40GB ATA. Stáhnul jsem Drive Fitness Test, tak uvidim, co to udělá.

Aktualizace: Drive Fitness test neshledal žádnou chybu. Na konci testu jsem měl "Test code: 0x00" nevím, co to je.

Jinak, HDD Regenerator našel 3 vadný sektory, víc nic. Po čtvrtém spuštění HDD R. nenašel už vůbec nic. Přesto nešel ani CHKDSK spustit z příkazové řádky.

Aktualizace: Použil jsem GParted, úspěšně jsem naformátoval disk do FAT32, opravil chyby atd., jakmile jsem vybral před instalací WIN XP PRO céčkový oddíl, napsalo mi to: Instalace nemůže být dokončena, oddíl C: je nenávratně poškozen!!

Když je oddíl C: JENOM nenávratně poškozen, není možné ho sloučit s oddílem D:, opravit chyby a že by pak jako celek zas fungoval?? Máte ještě jiné rady?? Děkuji =(
    Naposledy upravil Koty45; 22.07.2009 v 18:39.

Moderátor mince Avatar uživatele peta303
    Věk
    43
    Vliv
    311

To by chtělo vidět SMART status... Mám mechanicky poškozený 20 GB IBM, který zrušil švagr s notebookem. Disk projde Drive Fitness testem bez chyby, ale je nenaformátovatelný, z velké části nečitelný a tak i nepoužitelný (SMART status odhalí tisíce pending sektorů, byť vadných nula). Počítám, že by to mohlo být něco podobného. Disk se pochopitelně po nějakých zátěžových testech odporoučel s klepajícími hlavičkami.

Navrhuji:

1) vzít ten disk jinam, zazálohovat důležitá data, pokud tam nějaká jsou
    2) zjistit SMART status, pokud budou špatné kritické parametry (počet pending, realokovaných a vadných sektorů a neopravitelných chyb), disk zahodit (v záruce už asi nebude, pokud ano, reklamace).
    3) pokud disk jinde poběží dobře a SMART status bude v pořádku, hledat chybu v kabelech (zlomený datový nebo napájecí), zdroji (slabý nebo špatný - např. nafouklé kondenzátory), desce (nafouklé kondenzátory, pokud by nefungoval ani jiný disk za předpokladu, že vše ostatní je OK, může být i špatný řadič), pamětech (také dokážou nepředstavitelné věci) nebo zapojení.
    Něco z toho to bude.
    NB DELL E5480 (i5 7440HQ, 16 GB DDR4 Micron, 1 TB Micron M.2)
    PC Athlon X2 4600+, AC Alpine 64, ASUS M2A-VM, 4 GB DDR2 Transcend, HD2400 PRO, SB Live!, 3,5" TEAC, NEC ND-3520A, NEC AD-7203A, Transcend SSD 370 / 120, WD RED 2 TB, Fortron 400 PNF, EC ML-5410A, Chicony 2961, Genius NSO+, TESLA AZS 223 + TESLA ARS 1014, TESLA NC 470, TESLA SM 260, TESLA SM 261, TESLA B-101, HP 5820, 2x DELL 2009Wfp
    PC2 DELL Optiplex 3050 (i5 7500, 16 GB DDR4 Micron, HD5450, 500 GB Micron M.2, 2 TB 2,5" Seagate, DELL 2009Wt
    photo Nikon D90, Nikkor 18-70, Nikkor 24-120, Sigma 70-300, SB800

Citace Původně odeslal peta303 Zobrazit příspěvek
    To by chtělo vidět SMART status... Mám mechanicky poškozený 20 GB IBM, který zrušil švagr s notebookem. Disk projde Drive Fitness testem bez chyby, ale je nenaformátovatelný, z velké části nečitelný a tak i nepoužitelný (SMART status odhalí tisíce pending sektorů, byť vadných nula). Počítám, že by to mohlo být něco podobného. Disk se pochopitelně po nějakých zátěžových testech odporoučel s klepajícími hlavičkami.

Navrhuji:

1) vzít ten disk jinam, zazálohovat důležitá data, pokud tam nějaká jsou
    2) zjistit SMART status, pokud budou špatné kritické parametry (počet pending, realokovaných a vadných sektorů a neopravitelných chyb), disk zahodit (v záruce už asi nebude, pokud ano, reklamace).
    3) pokud disk jinde poběží dobře a SMART status bude v pořádku, hledat chybu v kabelech (zlomený datový nebo napájecí), zdroji (slabý nebo špatný - např. nafouklé kondenzátory), desce (nafouklé kondenzátory, pokud by nefungoval ani jiný disk za předpokladu, že vše ostatní je OK, může být i špatný řadič), pamětech (také dokážou nepředstavitelné věci) nebo zapojení.
    Něco z toho to bude.
    Koty45: Děkuji moc za vyčerpávající radu a za všechnu pomoc. Dám vědět výsledek =)

P.S.: Kdybych chtěl koupit novej disk, tak ten můj starej jede na rozhraní ATA 100...musím asi koupit disk pouze s tímto rozhraním že, nebo se dá i jiný
    Naposledy upravil Koty45; 23.07.2009 v 01:06.

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Podobná témata

1. Velký disk pro "starý" počítač - DOPLNĚNÍ
    Založil Tom v sekci fóra Pevné disky a řadiče
    Odpovědí: 1
    Poslední příspěvek: 17.08.2007, 19:38
  2. SATA disk + instalace Win XP -
    Založil ctrl_j v sekci fóra Pevné disky a řadiče
    Odpovědí: 15
    Poslední příspěvek: 02.11.2004, 10:26
  3. Instalace w2 na SCSI disk
    Založil Lucx006 v sekci fóra Pevné disky a řadiče
    Odpovědí: 4
    Poslední příspěvek: 22.03.2004, 23:25
  4. Asus A7v333 a instalace OS
    Založil Stanleyman v sekci fóra VIA čipové sady
    Odpovědí: 2
    Poslední příspěvek: 02.02.2003, 00:53
  5. Ze 40GB mam 30GB disk a nelze vratit na puvodni velikost ?
    Založil xfido v sekci fóra Pevné disky a řadiče
    Odpovědí: 4
    Poslední příspěvek: 12.12.2002, 21:56

Klíčová slova k tématu

Pravidla přispívání