Toto vlákno som objavil iba teraz. K foťákom. Ak sú prachy na D5000, tak rovno by som si priplatil za D90-ku. Ak ti už na D90 nevychádzajú žetóny, tak by som šiel do D5000. Je pravou že nežerie staršie AF sklá, ale väčšina začiatočníkov so zrkadlovkou si aj tak najprv kúpi nejaké lacnejšie tele alebo klasiku, svetelnú 50-ku, prípadne 35-ku. Nakoľko všetky tieto sklá sú už u Nikona dostupné v AF-S verzii, s absenciou motora v tele to nevidím tak zle. Kým "nováčik" dospeje k tomu že potrebuje lepšie sklá a bude vedieť konkrétne čo, tak väčšinou vymení aj foťák za lepší (napr. kvôli lepšiemu ostreniu, možnosti použiť grip, lepší build, a pod.) a vtedy sa už väčšinou kupuje niečo s motorom.
Inak ponuka amatérskych skiel je rozhodne lepšia u Nikona, Canon má zase výhodu pri sklách so svetelnosťou F4, ktoré Nikon nemám v ponuke vôbec. K Nikon sklám môźem ešte dodať že aktuálne za nejlepší základný zoom sa považuje 16-85-ka VR, ale je dosť drahá. Potom je dosť rozšírená 18-105-ka VR, tá má dobrý pomer cena/výkon a nakoniec dobré univerzálne riešenie je aj 18-200 VR. 18-55-ky by som aktuálne kupoval iba ako dočasnú núdzovku.
Blesky: Nikon ich má dosť drahé, ale sú naozaj dobré, hlavne ako foťák podporuje CLS. Aktuálne sú plne kompatibilné SB-400, SB-600, SB-800, SB-900. SB-400-ku vôbec nerieš, to by som ani bleskom nenazval. SB-600 starší model, ale ak nechceš dávať za blesk viac ako 10 litrov dobrá voľba, SB-800 je najvýkonnejší model. Je starší, ale je pomerne malý. Nakoniec SB-900. Funkčne najmodernejší blesk, tomu zodpovedá aj cena, ale nie je najvýkonnejší, zároveň je to aj veľká krava. Je to skôr blesk pre D300 a väčšie telá. Tiež máva problém s tepelnou poistkou, čo je pri jeho veľkosti a výkone dosť smiešne.
Platí to čo napísal tiktak a doplnil by som to o to že rýchla karta sa zíde aj pri rýchlom listovaní medzi fotkami vo foťáku, čo si ľudia často neuvedomujú. Podľa mňa tu sa šetriť neoplatí, ja osobne by som bral Sandisk Extreme III 30MB/s verziu. V budúcnosti ak by si vymenil foťák za novší alebo lepší model, tak budeš môcť použiť staršiu kartu bez väčšieho obmedzenia (nebude brzdou). Aspoň ja mám takúto skúsenosť.
Ostatné značky: určite sa poobzeraj aj u Sony, Oly a Pentax. Ako to hneď na začiatku písali ošahaj si tie fotoaparáty. Nakoľko máš veľké ruky, tak už asi viem ktorý foťák ti padne najviac do rúk.