Tohle vubec neni o tom, ze bych mel neco proti OSX, Linuxu ci nejakym jinym OS z jine dilny nez od MS. Rovnez to neni o tom, ze by mne jako notebook vadil jiny hardware, nez primarne postaveny pro Wokna. To vubec ne.
Jde o to, jak je budouci uzivatelka zvykla a zkusena na praci s OS respektive hardwarem a tak nejak jsem vyrozumel, ze je to pro "bezny" studacky zivot na skole humanitne zamerene, takze si dokazu trosku predstavit, co se na notebooku asi bude delat, co se od nej bude ocekavat a za jakych podminek.
A vzhledem k tomu, ze v soucasnych updatovanych XP ci Vista OS je preci jen od zakladu relativne dost nastroju na prave tu cinnost, co si od takoveho notebooku predstavuju (nekomentuju jak jsou kvalitni ci zda existuje alternativa pod jine OS), pripadne reinstalace OS ze zalohy recovery partisny nebo z DVD je relativne jednoducha a free i placenych softwaru je tez skutecne asi vice, nez na jinych neMS OS , pak mi to vychazi jako nejjednodussi a nejefektivenejsi volba.
Alespon na svych znamych a kolezich si totiz moc dobre nedokazu predstavit, jak si neco instaluji ci upravuji sami pod prikazovou radkou Linuxu, nebo se hrabou ci shanej software pro Leoparda atd. Tihle lide, kteri pocitac pouzivaji pouze a vyhradne jako nastroj pro psani, internet, fotky, prehravani DVD a podobne bezne a nenarocne cinnosti se nemaji chut v necem moc hrabat, slozite instalovat, hledat alternativy na jiz navykle prehravace, prohlizece, editory atd.
Takze ja premyslim z hlediska vsech paramatru nad pomerne odolnym libivym, primerene vybavenym a primerene vykonnym notebookem mensich rozmeru, s "instatnim" OS, kde je "od vseho trochu" a na bezny provoz to po instalaci par nezbytnych softwaru bohate dostacuje.
Takze skutecne zadny flame o tom, co ktery OS umi, neumi, dela to lepe atd., podivejte se na to ocima prosteho uzivatele a pres jeho potreby - pak cokoliv "noveho" s odlisnym ovladacim rozhranim ci funkcemi je pro nej spis pritez, protoze takovy uzivatel se nema chut ucit ovladat neco noveho - on chce pracovat s tim co ma a co mu kdyz to funguje taky bohate dostacuje
V pripade zensky to je jeste o tom, jestli se ji to libi, ale to uz jsem tady rozebiral. Nic vic, nic min...![]()