Naposledy upravil no-X; 02.07.2009 v 13:31.
senzory pro DF - DSLR | senzory pro DF - kompakty a EVF | senzory pro DF - mosaic masky | senzory pro DF - full-color masky | filtry pro DF #1 / #2 | tisk DF na inkoustech od Canonu | M42 skla pro DSLR | Thoriové sklo a M42 objektivy
Neděkujte, nenadávejte, pokud se vám něco líbí nebo nelíbí, používejte prosím reputaci (tj. ikonka s vahami pod avatarem)
Tak ono je toho ještě víc...Tady je seznam všeho, na co jsem zatím narazil:
1. červená je konečně červená, nemá šedý nádech
2. barevné přechody mezi červenou a jinou barvou jsou OK, žádný banding, žádné šedé ohraničení
3. tyrkysová obloha fuč
4. červená a růžová už nejsou přepálené, na mnoha fotkách se s SPP3.5.2 v červené objevila kresba, kde předtím vůbec nebyla
5. u mnoha fotek vzrostl mikrokontrast
6. žádné zelené a šedozelené nádechy
7. přeexponované snímky mají lepší kontrast, už není výrazně nižší, než u podexponovaných
8. přesto jsem narazil na drobné zhoršení u jedné fotky, kde se zdá být trochu nižší dynamický rozsah
Stará i nová verze SPP se ale dají používat zároveň, takže to není velký problém.
Myslel jsem, že pro vyřešení těhle problémů budu muset upgradovat na SD15, ale všechny zmizely jedním updatem softwaru... naprosto super, je to jako upgrade těla zadarmo
Přechody červená-zelená (doporučuju porovnat jako slideshow):
SPP 2.5 vs. SPP 3.5.2
![]()
![]()
senzory pro DF - DSLR | senzory pro DF - kompakty a EVF | senzory pro DF - mosaic masky | senzory pro DF - full-color masky | filtry pro DF #1 / #2 | tisk DF na inkoustech od Canonu | M42 skla pro DSLR | Thoriové sklo a M42 objektivy
Neděkujte, nenadávejte, pokud se vám něco líbí nebo nelíbí, používejte prosím reputaci (tj. ikonka s vahami pod avatarem)
Díky za toto vlákno.
Už jsem také jedním z majitelů SD14.
Nechtěl jsem to, co chtějí masy, a Sigma je mi svou filozofií sympatická.
V neposlední řadě hrála také roli velmi příznivá cena.
Takže zdravím a budu sem nyní chodit častěji
Marx
Přeju hodně úspěchů a pevné nervy![]()
Že děkuji
Teprve se oťukáváme. Ale už teď je mi jasný, že to je "foťák na pohodu", což mi neva, ba naopak, jsem za to rád.
Právě řeším relativně příjemný dilemat: Co za sklo?
Zda pevnou 30/1,4 nebo 50/1,4, případně nějaký světelný zoom jako např. 18-50/2,8, nebo makro.
Mělo by to být něco do cca. 11-12tis Kč.
Ta třicina je prý dobrá kresbou kdesi jenom kolem středu obrazu, což by mne celkem mrzelo.
Ta 18-50/2,8 je prý zase horší než 17-70/2,8-4,5. Což nechápu vzhledem ke třídě a ceně. Do toho všeho příslovečná variabilita výstupní kvality Sigma skel.
Jakékoliv zkušenosti a názor samozřejmě uvítám
Díky
Marx
Ono to bude o kusu, ale dobrý kus 18-50 by měl být ostřejší, díky čemuž ale zase bude patrnější aberace.
Kdybych nebyl omezený rozpočtem, volil bych 10-20mm (jsem zvědavý na novou verzi, zatím stále nejsou testy) a na zbytek bych si vystačil s manuálními skly přes redukci.
30/1.4 a 50/1.4 mají sice pěknou světelnost, ale otázka je, do jaké míry je člověk na Sigmě využije. SD14 na špatné jasové podmínky není a světelný objektiv s tím nic moc nenadělá a ostrost po zaclonění mají na podobné úrovni i mnohem levnější starší objektivy.
Je třeba popřemýšlet o tom, co plánuješ fotit a vybírat až podle toho![]()
no zornva 10-20 mi přijde jako hodně speciální sklo, deformace u takového širokáče jsou uz hodně výrazné, v základu bych spíš volil něco začínající na 14-18mm, ale nevím co je pro sigmu dostupné.
Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)