Este som sa na to nevybodol![]()
Nejake presnejsie merania synchro usmernovaca. 150W toroid 2x12V AC, 6x3300mF filtracia, 9,4ohm umela zataz, usmernovace rozne:
1) obycajne diody 2ks:
prikon primarna strana: 28,6W
vykon za sekundarna strana: 21,7W
ucinnost: 76%
2) schottky diody 2ks:
prikon primarna strana: 29,2W
vykon za sekundarna strana: 22,52W
ucinnost: 77,1%
3) fet-dioda 2ks:
2) schottky diody 2ks:
prikon primarna strana: 29,8W
vykon za sekundarna strana: 23,46W
ucinnost: 78,7%
2,7%-ny rozdiel medzi najlepsim a najhorsim vysledkom, bohuzial pri prikone 25W nespravi ani 1W.Rozdiel ubytku napatia na diodach a fetdiodach bol 0,3V naprazdno a 0,55V, load cca 30W. Medzi schottky a fet-didami 0,1V/0,3V.
Ked som zapojil na zdroj s fet-diodami pc, tak sa spotreba v idle pohybovala okolo 24W... Ten M3-ATX ma najlepsiu ucinnost pri miniodbere, ak je napajany 16 voltami. Na kondikoch klesa napatie az na 14,85V, lebo trafo je len 12 voltove..
Nasraty som kupil funglac 16V/7,5A 120W adapter k IBM notebooku. Rozcarovany som zistil, ze Energy Monitor 3000, ak nim napajam cokolvek nevie zmerat prikon! Pritom predtym som si pozical adapter od HP-cka a nebol problem.
Akurat HP bol 19V (real 19,5V) a to uz nesedi koli ucinnosti M3-ATX. Prikon na meraku pri IBM lietal od 0 do 40W..
Vyskusal som aj 4h idle a prepocet nameraneho celkoveho odberu, ale 16,5W bolo nerealnych. Tak som nakoniec na 4h odstavil celu domacnost okrem pc a odpocital som to z oficialnych hodin. Vyslo to idle 27W, blbe.
Inpulzny zdroj urcite nie. Tyzden som sa na to ani nepozrel.
Druhy tyzden som sa pozeral striedavo na najuspesnejsi 100W toroid z ktoreho sekundaru som odmotal 70 zavitov 2mm drotu a 20kg spulku 2,2mm drotu...
Dnes som sa konecne k tomu dokopal a navinul som na to 100W jadierko 2 x 75 zavitov 2,2mm, aby som mal stred. Strasne 4 hodiny roboty, 2x10m drotu.5 zavitov som pridaval koli vyssiemu napatiu pre M3-ATX.
Vyzera to dost hrozne, ale co je podstatne, dostal som sa na 23,5W light (bezi foobar, Thunderbird tray, Nod 32, Qip, FF.
Idle 22W!
Mozno smiesne, ale ja som spokojny. Nic sa nehreje a zistil som zaujimavu vec, ze v loade pri 2,8GHz sa neviem dostat cez peak prikon 75W. Predtym som mal peak 84W. Pri 1GHz loade to slo dolu z 33 na 30W.
Budem to este vsemozne testovat a merat, snazim sa aj zohnat nejake vyradene elektrarenske hodiny, lebo tomu wattmetru uz celkom neverim a odpajat v noci vsetko v byte...hlavne tie babske reci..
Mozno spravim aj nejake foto, zatial aspon graf ucinnosti 12V vetvy M3-ATX z datasheetu.
![]()
V podstate, ak by som zratal ucinnost povedzme len 93% (M3-ATX) a 78% toroid/usmernovac, tak by som mal byt na 85% celkovej ucinnosti zdroja pc, pri tak malom odbere. Rozhodne to je s rezervou cez 80%, co je podla mna skvele.
Zdravim a dik za inspiraciu a pomoc.
Dufam, ze mi tie fet-diody neodprasknu dosku, alebo zdroj.![]()