Tak tomuhle říkám ale parádní téma! Skvěle jsem si početl.

Musím naprosto souhlasit s D_a_v_i_d-em.
Chování EK se mi vůbec nelíbí. Ono by bylo hezké si po instalaci (nebo během) zaškrtat jaké prohlížeče se mají nainstalovat. Bylo by to o trošku rychlejší, než si je tam pak stahovat dodatečně. Ale o tomto kroku by si snad proboha měl rozhodnout sám MS. Je to přeci jeho produkt!
EK mě nutí přemýšlet, zda jsem udělal dobře, když jsem chtěl do EU, protože tohle považuji za naprostý hnus a totální diktaturu!

Sám několik let používám Operu, i když v posledních verzí má některé chybky, které mi dost pijí krev, stále je to prostě (pro mě) ne úplně nahraditelný prohlížeč. Rozhodně se mi také nelíbí chování Opery, která toto zinscenovala. Nicméně vzhledem k předchozímu ji stejně nepřestanu požívat.

BTW. Osobně mám nainstalované (a tak nějak i používám) Operu, IE, FF i Chrome. Platí u mě takové pravidlo, že když mám s některou stránkou trable, tak jí otevřu v IE a pak většinou jde. Proto si nedokážu představit Windows bez IE (i s tím že si tam následně stáhnu jiný prohlížeč).
Takže pro mě to bude při instalaci akorát další práce navíc.

Ještě k tomu výběru komponent při instalaci. Osobně to nějak mít nemusím. Možná že by to nebylo špatné, ale spíše bych řekl, že by to zdržovalo. Protože s dnešními velikostmi pevných disků nikoho asi moc netrápí, že má ve Windows XY aplikací, které nevyužívá. Spíš by ho zdržovalo proklikávat se tím (pro BFU) "balastem".