No podla prepoctov kt. som spravil by pri výkone CPU cca 60W a tepelnom odpore chladica 0,2 Rth mala byt teplota vody do cca 38stC (pri teplote okolia 25 stC)co je celkom slusne si myslim. V najhorsom pripad na to dam 120mm vetrak na 5V a budem vysmiaty nakolko pri nutenom ofukovani chladica sa jeho tepelny odpor znizuje dost brutalny sposobom. Vyroba zlozita nebude, ide len o to vyfrezovat do zakladne chladica ktora je hruba 15mm 8-10mm kanaliky do kt. potom dam medene trubky potrete teplovodivou pastou. A to cerpadlo tam tiez nie je problem pridat ak to nebude chladit dostatocne. Mne len islo o to ze som nechcel vyhadzovat 3000 sk a viac za vymennik ktory potom este treba ofukovat a to dost silno nakolko su u vymennikov rebra dost blizko vedla seba a bez ofuku to jednoducho nechladi. Moje rebra su vzdialene 5mm od seba a su v zvyslej polohe tzn. teply vzduch prudi hore a ochladzuje ich. Len koli predstave cely chladiaci blok bude na bocnej strane skrinky. A stal ma len 1300 Sk+praca. Ale tu netreba riesit to ci to bude fungovat alebo nie (niekto tu uz mal aj fotky niecoho podobneho a fungovalo mu to) ale potrebujem vediet nakolko je dolezity priemer trubiek na rychlost cirkulacie bez cerpadla.

Ono je tu dost nespravne zazuzivana mienka (u systemov s cerpadlom) ze cim vacsi je priemer trubiek tym je vykonnejsie chladenie. Je to sice trochu pravda, ale podla mna nie je podstatny rozdiel v priemere napr. 6 a 10mm. Ja mam svojho stareho vodnika (ma uz asi 5 rokov) a blok je uz dost zaneseny a niekedy mi uz voda iba kvapka!!! a rozdiel v teplote opropti plnemu prietoku (rozmer hadiciek mam 4mm) je minimalny. Voda je poriadny "pozierac tepla" a aj jedna mala kvapka ho do seba dokaze "nasat" poriadne vela...

Este existuje jeden lepsi sposob ako cirkulacia vody a to tzv. "HEAT PIPE" aj som niekde vydel navod na stavbu ale pravdepodobne to bude dost zlozite nakolko je cely system pod tlakom a pouziva sa v nom specialne medium ktore asi nezozeniem.